Třikrát o Straně zelených s jejím členem Josefem Platilem

09.03.2017 17:15

Parlamentní listy položily tři otázky členům Strany zelených.

Třikrát o Straně zelených s jejím členem Josefem Platilem
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Co říkáte na nízké předvolební preference Strany zelených, které se pohybují okolo 1 % – 3 %? 
 
Jako řadového člena mě to samozřejmě mrzí. Oproti volbám v roce 2013 musíme zdvojnásobit volební výsledek a to vyžaduje odhodlání nejen předsedy a stínové vlády, ale také jednotlivců z řad naší stranické základny. Když chodím na schůze a navštěvuji jednotlivé stranické buňky, vidím zápal, který se jistě odrazí na volebních výsledcích příštích několika let. Tím, že teď každý rok máme nějaké volby, můžete pozorovat to zvednutí z popela posledních pár let. Rád bych dodal, že Strana zelených má dlouhodobý program, který přesahuje horizont jednoho volebního období. Proto v našem programu nenajdete laciné populistické dary, jaké může slibovat ČSSD či ANO. Nerozdáváme koblihy ani volební guláš. Uvedu příklad opatření, na kterém pracujeme: Chceme na Ostravsku čistý vzduch. K tomu ale musí dojít shody na mezinárodní úrovni tak, aby nám polské zdroje znečištění nesabotovaly naše snažení. Víte, že jih Polska má nejhorší vzduch z Evropy?
 
Jak hodnotíte předsedu Matěje Stropnického?
 
Jsem rád, že je náš předseda vidět a slyšet. V Otázkách Václava Moravce vystoupil jako člověk, který zastupuje náš zelený program. Prosazování zelené politiky je náročné, protože sleduje dlouhodobý cíl. Osobně si myslím, že být předsedou znamená být lídr. Když jste předsedou, musíte sjednotit lidi – svůj tým – a s ním vyhrát volby. Pokud se vám z nějakého důvodu nedaří být lídrem-sjednotitelem je prohra ve volbách vaší prohrou, protože to vy stojíte na vrcholu a vy vyjednáváte se všemi frakcemi z asymetrické pozice síly. Čili já pevně věřím, že náš předseda dovede stranu k celostátním volbám, a jsem zvědavý na výsledek. K tomu, abychom se tentokrát dostali do Poslanecké sněmovny stačí, aby každý volič přivedl ještě jednoho voliče. A to není nereálné.
 
Koho byste případně rád viděl na jeho místě? 
 
Na místě Matěje Stropnického bych rád viděl Matěje Stropnického. Chápu, že vás má odpověď asi nepotěšila, ale Matěj je předsedou strany a má svou zodpovědnost vůči svým straníkům. A v čele strany není jen Matěj. Máme tu předsednictvo, stínovou vládu, přes dvě stě delegátů na sjezdu... A my všichni se spolupodílíme na budoucím volebním výsledku naší aktivitou. Vytrváme-li a budeme se jednotně podílet na prosazování zelené politiky, uspějeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…