Ukrajinská dělnice v ČR: Věřím Porošenkovi, nemusí krást jako ti před ním. Život pod Ruskem není nic dobrého

23.07.2014 16:54

ROZHOVOR V naší republice jsou tisíce legálně pracujících Ukrajinců. Jak říkají, i to málo zde vydělaných peněz jim pomůže podpořit rodinu, aby přežila. Jednou z takových je i Marija Deresčuková-Reschová (53 let) ze západoukrajinského Ivanofrankivska. Momentálně žije v Plzni a poskytla pro ParlamentníListy.cz rozhovor. Zmiňuje se o zbídačeném a rozkradeném státě, o moci oligarchů, na druhé straně ale vidí jiskřičku naděje v novém prezidentovi. Jako řada jejích spoluobčanů nemá Rusy příliš v oblibě a ozřejmuje aktuální situaci v ukrajinské armádě, kde podle ní nemají vojáci ani na jídlo, natož na raketové systémy.

Ukrajinská dělnice v ČR: Věřím Porošenkovi, nemusí krást jako ti před ním. Život pod Ruskem není nic dobrého
Foto: Václav Fiala
Popisek: Marija Deresčuková-Reschová

V České republice žijete už zhruba patnáct let. Odloučení od rodiny pro vás nebylo jistě lehké. Jak vás Češi přijali?

Bylo to hodně těžké, ale pokud chcete sebe a svoji rodinu uživit, nic jiného vám nezbyde. Když jsem tady pak nastoupila do zaměstnání – pracuji ve firmě, která v Rokycanech vyrábí součástky do osobních automobilů -  bála jsem se, že to nebudu zvládat. Byla to práce, kterou jsem nikdy nedělala, a tak jsem doufala, že mi tam české ženy nějak pomohou a zaučí mě. To se ale nestalo. Byla jsem pro ně cizí a cítila jsem se odstrčená. Velice mě to mrzelo. Teď už je to jiné. Bavíme se spolu a našla jsem si tu i kamarádky.

Teď už k situaci na Ukrajině. Mnozí Ukrajinci očekávají od prezidenta Porošenka zásadní změny. Doufají ve zvýšení životní úrovně. Jak je na tom za současné vlády třeba ukrajinské zdravotnictví?

Lékař vás vyšetří zdarma, ale pokud potřebujete jít do nemocnice na léčení či operaci, tak si to musíte zaplatit. Kdo na to má, tak může být léčen. Kdo ne, umírá. Není práce. Dřív byly statky. Tam lidé pracovali. Ti ve městech byli zaměstnaní v různých fabrikách. Jenže to pak skoupili všelijací pochybní lidé. Každý se tedy  snaží jet za prací do zahraničí. Rodině odsud posílám až čtyři tisíce, aby měli třeba na léky. Sami tam nezmůžou nic. Tam nejsou žádné sociální podpory. Výrazně se tedy ještě nic nezlepšilo, ještě to nestihl dát nový prezident dohromady. Má to těžké. Teď je mu překážkou ta válka na východě. Jsem ale ráda, že byl zvolen a stal se prezidentem. Je vidět, že má důvěru Ukrajinců, vypovídají o tom volební výsledky. Víte, je bohatý...

…a lidé si myslí, že nebude takzvaně krást...

O tom jsou přesvědčeni. Nebude hrabat jako ti před ním. Na hodnocení je však ještě čas. Vypadalo to ale, že po prezidentských volbách bude klid. Sama jsem si myslela, že budou vesměs všichni spokojeni – Evropa, Ukrajina i Rusko. Lidé jsou z té současné situace otrávení. Ptají se: Proč ta válka? Musí to být? Mimo to se obávám, že běžní Evropané kvůli tomu na Ukrajinu zcela zanevřou.

Poté, co byl nad východem Ukrajiny sestřelen malajsijský boeing, se situace značně vyostřila. Hovořit se začalo i o světové válce. Kdo podle vás může za smrt skoro tří set lidí, jež byli na palubě sestřeleného letadla?

Nejspíš za to mohou proruští separatisté a prsty v tom má jistě i Rusko. Myslím, že to ukrajinská armáda nemohla udělat. Vždyť na to ani nemají pořádné zbraně. Kde by je vůbec vzali? Někteří vojáci ani nemají co jíst.

Myslíte, že bychom se měli bát válečného konfliktu dosud nepoznaných rozměrů?

Dcera mi říkala, že už na vesnicích probíhá verbování mužů od osmnácti až do pětapadesáti let. Vypadá to tedy, že všichni chlapi půjdou do války. Ať si tam bojují mezi sebou a neberou nám naše kluky. Jsme z toho hodně smutní. Kdo ví,  jak to celé skončí... Světovou válku si ale nepřipouštím, ani nechci.

Na Rusko jsou uvalovány sankce. Jak na ně podle vás Kreml zareaguje?

To si teď netroufám odhadnout. Pod Ruskem jsme byli hodně let a co na tom bylo dobrého, jak se nám žilo? Nic extra to nebylo a nám se žilo pořád bídně. Rusko nám moc nepomohlo. Když si chce rodina na Ukrajině koupit třeba auto, tak se musí hodně snažit a pracovat. Bylo by nám ale lépe, pokud bychom vstoupili do Evropské unie? Kdo ví... Mladí už to nemohli vydržet. Tak vznikl Majdan, ale málokdo by si pomyslel, že z toho bude taková válka. A to ještě Rusům dlužíme za plyn. Ten se u nás musí platit jako všude jinde. Tolerují nám nanejvýš dva měsíce. Nezaplatíš? Máš po plynu. Lidé se tedy snaží platit včas. Kam ty peníze šly? Lidé to přece platili. Vláda si to však hrabala pro sebe. Pak tam mají být pořádné silnice. Hlavně že má Janukovyč vilu se zlatým záchodem.

V průběhu kyjevských nepokojů uprchl Janukovyč do Ruska. Někteří tvrdí, že ukrajinský exprezident stojí za financováním proruských rebelů. Jaký na to máte názor?

Janukovyč je z Doněcku. Je to průmyslové město, takže nějakou práci tam mají. Lidé tam za ním stojí. Byl jedním z nich. Aby lidé z východu bojovali na straně Rusů, tak jsou podpláceni. Putin Janukovyče řídil a ten pak podle něj jednal. Myslím, že si Rusko Doněck i Luhansk vezme a tato města se od Ukrajiny odpojí. Možné je, že si udělají právoplatnou autonomní republiku, do které se Janukovyč vrátí a bude tam prezidentem znovu. Aby byli lidé z východu na straně Rusů, tak jsou podpláceni. Dali jsme jim Krym. Víc už jim nedáme! Podivné je, že lidé z Luhanska utíkají k nám na západní Ukrajinu a chtějí tam žít.

V řadách ukrajinské armády je prý hodně příznivců ultrapravicového Pravého sektoru. Toto hnutí je spojováno se jménem Stepan Bandera. Jak nahlížíte na Banderu vy?

O obyvatelích západní Ukrajiny se v evropských médiích mluví jako o banderovcích. Proč ne? Stepan Bandera chtěl, aby byla Ukrajina samostatná. Lidé za ním šli. Jeho příznivci nevyrostli někde na poli. Západ naší země je prostě takový. Pro mnohé lidi je tam opravdovým hrdinou. Četli jsme knihy, jež o něm byly napsány. To se dnes Rusům nehodí, tak udělali ze slova banderovec něco hanlivého. To je pořád banderovci to, banderovci tamto... Udělali z nás fašisty. 

Jak vidíte blízkou budoucnost?

Nijak růžově. Není tam práce. Pokud chce muž uživit svoji rodinu, musí jezdit daleko, a nic zatím nenapovídá tomu, že by se mohla situace zlepšit. Do toho ta válka. Našim ženám berou muže. Ti je nechtějí pustit. Jsou z toho zoufalé. Vždyť u nás všechno záleží na chlapovi. Ten v rodině rozhoduje a žena se jeho rozhodnutí většinou přizpůsobí. Teď má ukrajinská vláda naši důvěru, tak uvidíme, jak národ povede.

Chcete být i nadále v České republice?

V České republice se lidé také nemají kdo ví jak dobře. Zaměstnavatelé nechtějí své zaměstnance platit. Ty mzdy nejsou tak velké. Pro nás Ukrajince je to ale dost na to, abychom z toho vyžili, takže alespoň něco.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…