Výraz „lepšolidi“ je chytlavý, zábavný, jistě zaujme stejně jako „vítač“ nebo „lumpenkavárna“. Ale opět rozděluje společnost, účtuje se Zemanem vicehejtman Knot

06.01.2019 11:16

ROZHOVOR „Výraz "lepšolidi" je docela zábavný, chytlavý, určitě se ujme stejně dobře jako "vítač", nebo "lumpenkavárna" a opět přispěje k rozdělení společnosti,“ říká jihočeský vicehejtman Josef Knot (TOP09). V rozhovoru promluvil o Miloši Zemanovi i Andreji Babišovi a zmínil „přebujelá ega“. Položil otázku, jaké opatření připravuje naše vláda na hospodářskou krizi, která je, jak řekl, za dveřmi a prozradil také, jak to vidí s volbami do Evropského parlamentu.

Výraz „lepšolidi“ je chytlavý, zábavný, jistě zaujme stejně jako „vítač“ nebo „lumpenkavárna“. Ale opět rozděluje společnost, účtuje se Zemanem vicehejtman Knot
Foto: archiv J. Knot
Popisek: Josef Knot

Rok 2018 před pár dny skončil, jak Vy ho pro Českou republiku hodnotíte? Co říkáte na výsledky voleb, které se v tom roce konaly a jak jste spokojený s vládou, která v roce 2018 vznikla?

Rok 2018 to byl rok opravdu "volebně bohatý". Kromě prezidentských a komunálních voleb se ješte stále řešilo sestavení vlády. A jak hodnotím výsledek? Prezidentem není můj favorit, premiéra máme trestně stíhaného, už i Brusel má problém s jeho střetem zájmů ... Jediným pozitivem tohoto "volebně bohatého roku" je pro mě díky komunálním volbám víc času, který mohu věnovat rodině. 

Hlavně v posledních měsících, možná i letech, se často mluví o tom, že je český národ rozdělený. Někteří v této souvislosti ukazují prstem na prezidenta Zemana a premiéra Babiše. Jak vy to vidíte, kdo podle Vás národ nejvíc rozděluje?

No, v tomhle jsou pro mě jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Oba jsou silné osobnosti, přebujelá ega. Podle nich je to tak, že kdo nejde s nimi, jde proti nim. Ale mít odlišný názor, to neznamená nic jiného, než prostě jen mít odlišný názor. A projevit ho, je základní právo každého z nás.



Velkou diskuzi vyvolal „vánoční“ projev prezidenta Zemana. Jak vy ho hodnotíte? A co říci na výraz, který prezident použil – lepšolidi?

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí
Ten proslov mě překvapil hlavně tím, jak byl nepřekvapující. Nic zásadního jsme se nedozvěděli. Kontroverzní témata nebyla zmíněna. Prezident si jen samozřejmě neodpustil tradiční rýpnutí do svých oponentů. Výraz "lepšolidi" je docela zábavný, chytlavý, určitě se ujme stejně dobře jako "vítač" nebo "lumpenkavárna" a opět přispěje k rozdělení společnosti. 

V minulém roce se rozhodlo o zvedání důchodů, minimální mzdy, počítat ale zase v tomto roce prý musíme i se zdražováním řady věcí, od energie po potraviny. Jak se podle Vás lidem v České republice žije a jak se bude žít v roce 2019?

Takže to vypadá, že se budeme mít stejně.... což ale není špatné, když si uvědomíme, že v žebříčku kvality života jsme dvacátí šestí, hned za USA. Na druhou stranu recese pomalu klepe na dveře, a i kvůli nekoncepčním krokům vlády státní pokladna dostane v následujících letech pěkně na frak. Ale hlavně že se daří i díky státním a evropským dotacím Agrofertu. (úsměv)

Podle sociologů ničí českou společnost obrovské množství exekucí. A spolu s nízkými platy nízkopříjmových vrstev způsobuje, že statisíce lidí žijí v neštěstí a bídě. Jako právníka se Vás zeptám, máte pocit, že je v našem vymáhacím systému i s jeho horentními úroky něco „shnilého“? Či je to v pořádku a lidé mají být odstrašeni od zadlužení se?

Vše začíná u finanční gramotnosti nás samotných. Nemohu si vzít více půjček, než jsem schopen splatit, respektive nelze více utrácet, než vydělám. To, že dnes jsou úroky levné, neznamená, že budou za 2,5 % i při splatnosti. Co když ten úrok bude v průběhu délky splácení třeba 10 nebo 15%? S tím musím na začátku počítat a podle toho se při vzetí půjčky chovat. Je třeba myslet i na to, že dnes je pořád ještě konjunktura, ale ta netrvá věčně. Jsou i cykly recesí. A to, že přijde, tím si buďme jistí. To ale neznamená, že náš vymáhací systém je úplně ideální.

Jedním z nejvíc diskutovaných problémů posledních let je migrační krize. Jak se podle vás v roce 2019 vyvine?  

Dochází k vysušování severní Afriky, Blízkého východu atd…. Kam podle Vás ti lidé půjdou? Co budou jíst a pít ve svým domovských zemích, když tam nebude co? Není toto jen začátek něčeho výrazně většího? Odpovězte si sami. Fakt je jeden, politické elity v této věci trochu selhávají. Jaké opatření připravuje naše vláda na hospodářskou krizi, která je za dveřmi a která může přerůst v krizi i finanční? Bohužel, přesně opak, co by měla dělat. Jak je zabezpečena jedna z našich jistot, tedy naše vklady? Kolik peněz je ve fondu na ochranu našich vkladů…kdy vám vaše peníze budou vyplaceny? Co na to paní ministryně Schillerová? Nic! Zjistěte si, kolik reálně peněz dostanete, když Vaše banka krachne. Co pak budete dělat? Hlavně, že klíčové problémy odkloníme jinými výhodami…

Za pár měsíců tady máme volby do evropského parlamentu. Vzhledem k tomu, jaká je nálada v Evropě – podívejme se například na veliké demonstrace ve Francii, nebo i protesty v Německu, jak myslíte, že volby dopadnou?

Obávám se, že bude velmi nízká účast a při té se může stát celkem cokoli. Zkusme takové salto mortale… co jsme sami udělali pro to, aby bylo lépe? Začněme u sebe a nehledejme pořád chybu u jiných…

Kolem premiéra Babiše to hlavně ke sklonku minulého roku dost „vřelo“. Jak vidíte jeho budoucnost coby předsedy vlády?

Tak pan premiér má mimořádný talent vycítit, na jaká témata voliči slyší. Studenti a senioři mají vlaky s výraznou slevou a teď se uvažuje i o obědech pro školní děti úplně zdarma... takové kroky vlády jsou rychlé, účinné a efekt vidí volič hned...na rozdíl od zdlouhavých koncepčních kroků k zlepšení vzdělávacího, nebo důchodového systému, takže kdyby budoucnost pana Babiše záležela na voličích, tak ji vidím růžově... otázka je, jakou roli v barvě jeho politické budoucnosti sehraje Evropská komise a naše soudnictví.

Co si myslíte, že je v tomto novém roce a vůbec v budoucnu pro naši republiku nejdůležitější? A čeho bychom se měli „vyvarovat“?

Pro naši republiku je nejdůležitější, aby si její obyvatelé zachovali zdravý rozum, humor a nadhled, stejně jako schopnost zamyslet se sami nad sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…