Z ministerstva sportu mají všichni strach, mělo by velkou moc. Ale já za ním půjdu, slibuje senátor Valenta

05.11.2015 22:25

ROZHOVOR Miliony sportovců budou mít obrovskou moc. Obzvlášť, pokud je dá dohromady nově založené ministerstvo sportu. Současná ministryně školství Kateřina Valachová, pod kterou sport spadá, by k tomu podle senátora Ivo Valenty mohla připravit dobrý základ.

Z ministerstva sportu mají všichni strach, mělo by velkou moc. Ale já za ním půjdu, slibuje senátor Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné rozpravě o financování sportu byli přítomni ministryně Kateřina Valachová nebo senátor Ivo Valenta. Debatovalo se například o vzniku samostatného ministerstva sportu

Pane senátore, vy jste velmi razantně připomněl, že potřebujeme ministerstvo sportu. I paní ministryně školství Valachová je pro. Nicméně ta tvrdí, že to nebude jednoduché. Co pokládáte za nejdůležitější argument, aby takové ministerstvo vzniklo?

Já jsem vznik toho ministerstva nepřipomněl poprvé až dnes. Hovořím o tom velmi zřetelně již rok. A je velmi dobře, že se o tom bavíme. Od myšlenky směřujeme k realitě, a to je dobře. Jsem ovšem realista a vím, že to nemůže být zítra. Nejbližší období je až nová vláda, to je jasné. Ale mezitím se můžeme připravit a paní ministryně dobře řekla, že to není jenom o té myšlence, ale o celé koncepci, jak by se měl sport u nás dále vyvíjet. A to se dnes chystá. Ale hlavním důvodem je to, že sportovci potřebujou jednoho silného zastánce, a to může udělat jedině ministr sportu, protože nebude muset řešit školství i jiné věci a může razantně bojovat za to, aby se do toho resortu dostaly třeba finance. A třeba, aby se prosadila spolupráce s kraji a městy. A takový ministr by mohl přispět k tomu, aby spolu sportovci začali komunikovat ve prospěch celku. Aby se nikdo nepovyšoval nad druhým. To by měl být jeho úkol.   

Vy jste sám zmínil, že máme 35 tisíc sportovních organizací a takřka 3 miliony sportovců. To je jistě obrovská síla. Proč je vůči tomu ministerstvu v některých kruzích nedůvěra?

Vždy to co je zaběhlé se moc nechce měnit. U nás ministerstvo sportu nikdy nebylo. Možná taky proto se do toho nechce. A za druhé tam je opravdu obrovská síla lidí. V uvozovkách je to velká moc, kterou by někdo mohl získat anebo na druhou stranu zase ztratit. To je další důvod. Ale já si myslím, že ten třetí a hlavní důvod je ten, že se tam již vyměnilo – já nevím – dvacet dvadvacet ministrů školství. Ani jeden z nich se nemůže pořádně zorientovat a přenést tam svoje myšlenky. To za rok za dva nestihnete.

To co jste přednesl na konferenci Sport a stát bylo připraveno společně s bývalým vynikajícím cyklistou a dnes senátním kolegou Josefem Regecem. Byl by on dobrým ministrem sportu?

No, tak to nevím. Na druhou stranu záleží na něm, co do budoucna ukáže, jak bude vystupovat. Šanci mají všichni.

Jak budete pokračovat dál v propagaci myšlenky zřízení nového ministerstva?

Tak budu o tom hovořit jak v Senátu, na podvýboru pro sport, ale budu chodit i na ministerstvo školství a tělovýchovy. A také mediálně se budu snažit toto prosazovat. Ale já si myslím, že je důležité, jak si to vzali za své sportovci sami. A ti to mohou tak tlačit, že to opravdu už může vyjít.

Ministerstvo sportu prosazoval v roce 1918 známý Guth - Jarkovský. Paní ministryně naznačila, že nový resort by mohl vzniknout v roce 2018. To je jistá symbolika…

Paní ministryně je  realistka i diplomatka. A to co tady dnes řekla bylo velmi sympatické. Myslím, že je to žena, která může připravit ten skutečný základ nového resortu.

Do sportu jde již léta spousta prostředků z herního průmyslu. Jaká  by byla ideální varianta přísunu peněz z tohoto odvětví do sportu?

Já si myslím za prvé, že finance, které jsou směrované do obcí  jako část z toho výtěžku, že by měly mít již nějakou nálepku. Část toho má jít do sportu. A ta druhá část, která jde do státu, tam jsem navrhoval, že až padesát procent těch prostředků by mělo jít do nějaké kapitoly a z toho by se také mělo rozdávat do sportu. Do budoucna – do dvou třech čtyř let –  to může jít z tohoto zdroje tak, aby si sportovci třeba mohli naplánovat a dělat dokonce  rekonstrukce těch svých sportovišť.

Může takováto varianta projít v tom tzv. velkém zákoně  o loteriích, který přijde na pořad příští rok?

Já myslím, že to má šanci, protože tak nebo tak tam nějaké rozdělení již je. Část je směřována do Českého olympijského výboru či na MŠMT, část tedy jde do nějakého sportu. Když se to dobře pojmenuje, tak to může mít naději na  úspěch.     

 

      

 

 

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Josef Petrů

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…