Známý sládek bez servítků: V Evropě chcípnem na sociální stát. Amerika a Asie už nám to nandaly

04.07.2014 19:56

ROZHOVOR Jeden z nejznámějších českých sládků, stavitel malých pivovarů od Evropy až po Asii, Josef Krýsl z Plzně nevidí problém v dani z piva, i když je víno oproti němu od daně osvobozeno, ale v systému výběru a samozřejmě chápání práva jako takového. Tak jako další lidé upozorňuje na velkou byrokracii a neprůhlednost. Neexistuje jeden metr a nebereme si příklad ze zahraničí. Jsme tedy unikátní v tom, jak věci komplikovat?

Známý sládek bez servítků: V Evropě chcípnem na sociální stát. Amerika a Asie už nám to nandaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Anketa

Zdeněk Zbořil nevylučuje, že by Babiš s Kalouskem v budoucnu mohli vytvořit vládní koalici. Co si o tom myslíte?

hlasovalo: 1483 lidí

ParlamentniListy.cz byly u toho, když tento bývalý sládek Plzeňského Prazdroje otevíral již svůj pětačtyřicátý pivovar, tentokrát v Letinech na jižním Plzeňsku.

Pivo se vaří stovky let – a máme o tom záznamy spíše daňové, že?

V Mezopotámii, když pět tisíc let před Kristem vařili pivo, tak nám nedávali vzkazy, že jej vaří, ale zapisovali daně. Sedm tisíc let se platí daň z piva. I my ji platíme, abyste věděli, ovšem jinam. Tenkrát to byl desátek, který se dával panovníkovi a církvi. Církev byla první, kdo vařil pivo.

Je to pro stát podstatné? Myslím tím daň, kterou z piva vybere….

Nejde o to, co vybíráme. Taxa je v pořádku a vůbec jsem se nebránil státu zaplatit. Daň z piva je přijatelná i pro malé pivovary. Řekl bych však, že způsob výpočtu odvodu by měl být zjednodušen. Dát tomu nějaký ráz a formu. Čím je to složitější, tím více se dá švindlovat a dělat v tom zmatky. Tento stát má neustále problémy ve výběru daní, neboť to má všechno komplikované. Ale třeba Spojené státy – zaplať patnáct procent a jsme vyrovnáni a můžeš podnikat. Pak toho ale od státu moc nedostaneš, čili sociální a zdravotní si musíš sám platit.

Je třeba, aby taková politika tady byla. Sociální stát nás vede ke dnu, a pokud bude Evropa používat sociální systém, tak je to špatně! Ano, jsem pro to, aby se těm nejpotřebnějším pomoci dostalo, ale ne, aby to bylo ve velkém měřítku zneužívané. Ať se tedy stará každý sám o sebe a učme tomu děti. Umí to Asie a Amerika. Ty nás v tom předstihnou. Už nám to nandaly a nandávají nám to čím dál tím víc a my na to tady v tý Evropě chcípnem!

Je správné donekonečna zvyšovat byrokracii tak, aby úředník hlídal úředníka a ten zas dalšího?

Neustále nám narůstá byrokracie jenom proto, že si komplikujeme život. Kdybysme si ho zjednodušili například ve výběru daní, tak bychom snížili naše náklady. Jestliže z každé stokoruny odvedu padesát procent, tak chci vědět, kam těch padesát procent šlo. K čemu nám je osmdesát tisíc úředníků? K čemu taková armáda je? Oni nic nevytváří, jen kontrolujou.

Který ministr byl tedy podle vás pivovarnictví nakloněn? Ať již ze zemědělství nebo financí?

Žádný.

Projezdil jste severní Evropu, byl jste ve Vietnamu. Co nám tady nejvíce chybí?

Nechci protekci, chci spravedlnost, nic víc. Je mi jedno, jestli to dělá Franta Novák nebo Pepa Vomáčka, ale chci spravedlnost, která tady není. Dokud zde budou existovat velké firmy, které si ulévají prachy na daňové ráje, tak tady nikdy pořádek nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…