Ať stát zajistí práci všem, volají lidé z levice i pravice. Průzkum odhalil zajímavé věci

10.10.2013 14:20

Podle průzkumu agentury STEM si většina lidí myslí, že by stát měl mít povinnost zajistit práci každému, kdo chce pracovat. Zároveň je většina těch, kteří jsou přesvědčeni, že jistá míra nezaměstnanosti má pozitivní vliv.

Ať stát zajistí práci všem, volají lidé z levice i pravice. Průzkum odhalil zajímavé věci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Celkem 72 procent lidí je pro to, aby stát měl povinnost práci zajistit. Rozhodně proti se postavilo pouhých 8 procent lidí. 59 procent si myslí, že jistá míra nezaměstnanosti má pozitivní vliv, protože si díky ní lidé více váží své práce a jsou odpovědnější. Ale už jen 43 procent se domnívá, že je třeba nezaměstnanost uměle snižovat vydržováním zbytečných pracovních míst.

Celý průzkum ZDE.

Názory se příliš nemění

Zároveň je 59 procent těch, kteří si nemyslí, že by mezi nezaměstnanými byli jen lidé, kteří pracovat nechtějí. Podle průzkumů agentury STEM se názory na nezaměstnanost za posledních dvacet let příliš nemění. Výrazněji přibývá jen lidí, kteří zastávají názor, že by stát měl v zájmu nezvyšování nezaměstnanosti udržovat přebytečná místa.

Poměrně překvapivě průzkum zjistil, že i mezi voliči pravice je více těch, kteří jsou pro to, aby stát zajišťoval práci všem, kdo o ni stojí. Na druhou stranu přibližně polovina voličů levice soudí, že nezaměstnanost je pozitivním jevem.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…