Korte by prodal poslancům chaty: Dost bylo socialistických přežitků

19.07.2012 19:00

O rekreační chatu v Harrachově určenou poslancům, senátorům a zaměstnancům parlamentu není u členů dolní komory valný zájem. V drtivé většině plánují dovolenou jinde. I zkušení matadoři, mající za sebou několik volebních období, se redakci přiznali, že luxusní chatu nikdy nevyužili, a ani tak do budoucna neplánují. Nabízí se tak otázka smysluplného využití finančních prostředků daňových poplatníků.

Korte by prodal poslancům chaty: Dost bylo socialistických přežitků
Foto: hns
Popisek: Daniel Korte, koláž

Tenis za umělého osvětlení, špacíry v rozlehlém lesoparku, relaxace v soukromé sauně nebo koupání v bazénu harrachovského luxusního střediska poslance neláká. A to ani když jsou ceny za hubičku. V loňském roce se zde platilo ještě padesát korun za lůžko, po zdražení iniciovaném předsedkyní PS Miroslavou Němcovou vychází noc na 264 Kč. Sjednotila se i cena plné penze na den, za kterou nyní poslanci zaplatí 185 korun. Celková cena pobytu za den tedy vystoupá na 449 korun. I tak to ovšem vychází v porovnání kupříkladu s hotely ministerstva vnitra provozovanými Zařízení služeb, více jak dvakrát levněji.

Poslanci i přes výhodnou nabídku nejeví dlouhodobě o pobyt na luxusní chatě zájem.“Neplánuji tam strávit dovolenou. Navíc to, že Poslanecká sněmovna pečuje o zaměstnance, či dokonce poslance pokládám za hanebný socialistický přežitek. Doporučuji objekt prodat a nakoupit za to pořádné počítače místo těch deset let starých krámů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Daniel Korte (TOP09).

V podstatě stejného názoru je poslankyně nově vzniklé platformy LIDEM Lenka Andrýsová. „Chatu jsem ještě nikdy nevyužila a pro svou dovolenou to rozhodně neplánuji. Myslím si, že ubytovací zařízení pro poslance typu Harrachov jsou přežitkem minulé doby,“ uvedla Andrýsová. Také podle ní by bylo lepší, kdyby stát takovéto zařízení nadále neprovozoval.

Mám to za rohem, ale ani tak ne

Středisko se netěší oblibě ani u poslanců, kteří to tam mají coby kamenem dohodil. „Chatu jsem nevyužila ani v minulosti ani to nyní neplánuji. Je to fakticky můj volební obvod, kde jsem doma. Já o dovolené jezdím raději tam, kde to neznám,“ vysvětluje redakci členka bezpečnostního výboru Marie Nedvědová (KSČM).

Ani náhodou

O pobytu v Harrachově neuvažuje nikdo z redakcí oslovených poslanců. Nezájem postupně vyjádřili Viktor Paggio (LIDEM), David Vodrážka (ODS), Jiří Dolejš (KSČM), Helena Langšádlová (TOP09) i Jiří Paroubek (LEV21). Jak se zdá, středisko slouží spíše k pracovním setkáním než k rekreačním účelům.  Předseda poslaneckého klubu TOP09/STAN Petr Gazdík uvedl, že zde v minulosti měl výjezdní pracovní zasedání právě s poslaneckým klubem.

Jen s povolenkou

Parlament vlastní ještě jeden rekreační objekt, chatu v Lipnici nad Sázavou, i na tu však vzhledem k nezájmu musí doplácet. Loni spolkly oba objekty z rozpočtu pět milionů korun na platy personálu, ostrahu, energie a další provozní výdaje. Do objektu se "normální" člověk nedostane, ke vstupu je totiž nutné povolení sněmovny.

Foto: Kurt střediska v Lipnici nad Sázavou

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…