Břeclav: Muzeum odhalí prvopočátky rádia

22.09.2013 10:50

Odjakživa miloval zvuk a hudbu. Před čtrnácti lety začal Karel Kříž sbírat stará rádia. Dokonce velmi stará. Sběratelskou hodnotu pro něj mají pouze kousky datující se do poválečného roku 1946. Teď díky spolupráci s městem Břeclav otevře v sobotu 21. 9. v 10.00 hodin nadšený sběratel muzeum historické radiotechniky v areálu bývalého autokempu.

Břeclav: Muzeum odhalí prvopočátky rádia
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Co Vás k této vášni přivedlo?
Velmi kladný vztah ke zvuku, hudbě, ale také k radiím jsem zdědil po otci. V dětství jsem si zkoušel rádia sám skládat. Před čtrnácti lety mě kouzlo prvních rádií nadchlo natolik, až se postupně staly mým největším koníčkem.

Jaká rádia a z kterého období sbíráte?
Sbírám rádia česká i cizí. Zatímco zahraniční sbírám od prvopočátku jejich výroby do roku 1935, česká rádia mám i o deset let mladší. Po těchto letech se již jednotlivé typy rádií začaly vzájemně příliš podobat. Nejstarší můj kousek byl vyrobený v USA v roce 1921, tedy v době, kdy se začala dělat první rádia. Produkce v Československu začala o tři roky později. Mám rádia mnoha značek, z nichž některé vyrábějí dodnes. Kromě toho sběratelské exponáty i restauruji, v prvé řadě po stránce vzhledové, dále pak i po stránce funkčnosti.

Existuje v Česku komunita radiosběratelů?
Přesto, že jde o nevšední koníček, komunita radiosběratelů je u nás vcelku velká. Historický radioklub československý má asi šest stovek členů, další asi dvě stovky sběratelů nejsou registrované. Čtyřikrát do roka se pořádají aukce, setkáváme se ale i na dalších akcích.

Na co se mohou návštěvníci muzea těšit?
Lidé tu uvidí mnoho desítek mnohdy funkčních rádií, která jsou velmi zajímavá svou technickou konstrukcí i vzhledem. Součástí nejstarších rádií byly mnohdy i amplióny, kterých tu je také dost, navíc s rozličnými tvary a velikostmi. Celá výstava návštěvníky zavede do éry dvacátých a třicátých let, zblízka si budou moci prohlídnout hmatatelnou historii předmětů, jejichž moderní nástupce dnes všichni používají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: breclav.org

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…