Publikace propagující výzkumná a vývojová centra plzeňských univerzit míří do světa

02.12.2013 7:29

První publikace svého druhu, propagující vědecko-výzkumný potenciál jako základ plzeňské prosperity, byla včera večer symbolicky pokřtěna v prvním 3D planetáriu v České republice.

Publikace propagující výzkumná a vývojová centra plzeňských univerzit míří do světa
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na podzim ji vydal Útvar koncepce a rozvoje města Plzně ve spolupráci s výzkumnými centry Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy v Praze. Kromě základních informací o centrech (kdo jsme, co nabízíme, koho hledáme do týmu a referencí) přináší odpovědi deseti mladých vědců na otázku „Proč pracuji ve výzkumu a vývoji v Plzni?“. Publikace prezentuje Biomedicínské centrum Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy v Praze, NTC – Nové technologie – výzkumné centrum, NTIS – Nové technologie pro informační společnost, RICE – Regionální inovační centrum elektrotechniky a RTI – Regionální technologický institut. Závěrečná dvoustrana je pak věnována plzeňským podnikům, které se zabývají výzkumem a vývojem.

„Cílem je zpřehlednit nabídku výzkumných center potenciálním zákazníkům a dále zaujmout mladé lidi, budoucí zaměstnance, kterým mají plzeňská centra rozhodně co nabídnout. Připravujeme cílenou distribuci, aby se informace dostala do správných rukou. Už teď je o ni velký zájem,“ vysvětluje ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. Kromě 56 společností, které jsou v publikaci prezentovány v referencích či na závěrečné dvoustraně, bude brožura distribuována prostřednictvím jednotlivých výzkumných center, Techmania Science Centra, poboček IHK Regensburg v Chamu a Regensburgu, na stánku Plzeňského kraje na veletrhu Urbis Invest v roce 2014 a prostřednictvím dalších partnerů. „Neomezujeme se pouze na papírovou verzi publikace, ale chystáme se její elektronickou verzi umístěnou na stránkách města propojit s externími weby,“ doplňuje Vostracká.

Seznamte se s pěti výzkumnými a vývojovými centry

Nové obzory v regeneraci a náhradě orgánů

Biomedicínské centrum Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy v Praze – je jediným pracovištěm svého druhu v regionu, zaměřuje se primárně na biomedicínský výzkum. Disponuje ideální kombinací moderní infrastruktury a zkušeného pracovního týmu. Více se dočtete na straně 7 publikace. Kontakt pro novináře: doc. MUDr. Milan Štengl, Ph.D., vědecký ředitel biomedicínského centra, e-mail: milan.stengl@lfp.cuni.cz, tel.: 377 593 345.

Váš partner pro výzkum, vývoj a inovace v průmyslových aplikacích

NTC – Nové technologie – výzkumné centrum – mezi hlavní výzkumná témata patří pevnostní analýzy, laserové a materiálové technologie, morfologie materiálu, polymerní kompozity, modelování a měření proudění a modelování a monitorování lidského těla. Za třináct let existence má na svém kontě několik ověřených technologií transferovaných do průmyslu. Více se dočtete na straně 9 publikace. 

NTIS – s vědou dokážeme i nemožné

NTIS – Nové technologie pro informační společnost – výzkumné týmy dosahují zejména v oborech jako kybernetika, materiálový výzkum, biomechanika, matematické modelování a simulace, biomedicínská informatika a geomatika světové úrovně a patří k vedoucím pracovištím v ČR. Více se dočtete na straně 11 publikace.

Měníme sny ve skutečnost

RICE – Regionální inovační centrum elektrotechniky – výzkumné centrum Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni bude disponovat světově unikátní výzkumnou infrastrukturou, např. halovou laboratoří a zkušebnou vysokonapěťové výkonové elektroniky a dopravních systémů, speciálními laboratořemi materiálů a senzorů především na organické bázi, speciálními mikroskopickými laboratořemi nebo rentgenovou diagnostikou. Více se dočtete na straně 13 publikace. 

RTI – trvalý a spolehlivý most mezi univerzitním výzkumem a potřebami aplikační sféry

RTI – Regionální technologický institut – moderní strojírenský a technologický výzkumný ústav získal za dobu své existence řadu užitných vzorů (např. pro podvozek pro kolejová vozidla, přímý pohon vřetenového lisu, klikový lis s přímým pohonem více motory, přípravek pro přesné zkoušení tahem na minitahových tělesech). V týmu má také autory algoritmů pro vývoj softwaru (odhady přípustných provozních napětí svařovaných styčníků skříní vozidel či odhady únavových křivek vrubovaných těles). Více se dočtete na straně 15 publikace. 

Více informací najdete na www.ukr.plzen.eu, elektronická verze publikace je dostupná zde: http://www.plzen.eu/obcan/o-meste/multimedia/ebook/knihy/ebook-plzen-mesto-vyzkumu-a-vyvoje.aspx

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…