Bárta: Inspirujeme se v Německu. Nedostatek míst ve školkách vyřešíme zákonem

08.09.2013 9:02

Českou republikou v těchto letech víc než kdy jindy hýbe katastrofální nedostatek mateřských škol. Dnes se v podstatě nedostává na třetinu dětí a ředitelé školek musejí odmítnout rodiče od 60 tisíců dětí.

Bárta: Inspirujeme se v Německu. Nedostatek míst ve školkách vyřešíme zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Oproti roku 2005 se jedná o nárůst poptávky o 700 % a dnes v podstatě každé třetí dítě zůstává „před branou“ školky. Absence míst je mezi jednotlivé regiony rozložena nerovnoměrně. Kupříkladu ve středních Čechách chybí místo pro 12 tisíc dětí.

Necelá stovka firemních školek dětský boom také neuspokojí a snaha o jejich zvýhodnění a potenciální rozvoj ze strany VV narazila na odpor koalice.

Vina za tento stav leží především na straně obcí. Ty vůbec nejsou schopny reagovat na poptávku po školkách a nejsou schopny místa dětem školkách zajišťovat. Bohužel ze zákona mají povinnost zajistit místo pouze pro děti, které jsou rok před nastoupením do základní školy. Na ostatní se nedostává. Že by se tím někdo koncepčně zabýval, nehrozí.

Předškolní výchova je velmi důležitá. Experty je považováno za vůbec nejdůležitější část vzdělávacího procesu. Předškolní vzdělávání je důležitým předpokladem pro zvládnutí následné povinné školní docházky a celého vzdělávacího procesu.

Příkladem by pro ČR měl být přístup Německa. Tam jsou od tohoto léta povinny obce zajistit školky pro všechny děti. Já jsem ještě jako poslanec připravil zákon, který by měl českým rodičům dát stejnou jistotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…