Hašek: Vizí do roku 2020 je Jihomoravský kraj jako ekonomicky prosperující region

03.10.2013 19:00

Krajská rada se věnovala prioritám regionu v letech 2014 – 2020

Hašek: Vizí do roku 2020 je Jihomoravský kraj jako ekonomicky prosperující region
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Rada Jihomoravského kraje na svém jednání 3. října 2013 vzala na vědomí integrované nástroje Jihomoravského kraje na programové období 2014-2020.

„Za touto strohou a suchou češtinou se nachází zásadní materiál, který pro Jihomoravský kraj definuje možné cíle, takzvané integrované nástroje Jihomoravského kraje, investice, které budou vyžadovány směrem k operačním programům na čerpání evropských fondů v příštím programovém období. Nejedná se přitom o malé částky. Na základě společných jednání vlády a Asociace krajů ČR bylo navrženo, aby z celkové  finanční alokace zhruba 520 miliard korun bylo mezi jednotlivé kraje rozděleno podle předem navrženého klíče 100 miliard korun na jasně definované priority. Pro Jihomoravský kraj činí předpokládaný procentní podíl ve výši 9,13 %, což odpovídá částce 9,130 miliard korun. Základní vizí do roku 2020 je Jihomoravský kraj jako ekonomicky prosperující region, otevřený vůči mezinárodním výzvám a impulzům, poskytující svým obyvatelům prostor pro kvalitní život. Mezi základní cíle Jihomoravského kraje v tomto období, které dnes projednala rada, patří především konkurenceschopnost, postavená na rozvoji a využití inovačních kapacit. Dále jde o kvalitní odpovídající nabídku veřejných služeb, rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje a dlouhodobou životaschopnost znevýhodněných částí kraje. Toto jsou hlavní priority, které bude Jihomoravský kraj prosazovat směrem k Evropské unii a čerpání evropských fondů v letech 2014 až 2020,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

Hejtman také připomněl, že v tomto období byla jižní Morava krajem nejlépe čerpajícím z evropských fondů. „Neměli jsme zde žádné skandály  a nevracíme do Bruselu žádné miliardy nebo desítky miliard korun. Máme zde skutečné odborníky a profesionály v oblasti přípravy evropských projektů. Rád bych, aby jejich kapacita byla zachována i nadále,“ dodal hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…