Hejtman Řihák: Předkládat úspěšné projekty a získávat dotace se v Příbrami daří

18.11.2013 17:50

Hejtman Josef Řihák si prohlédl, jak pokračují stavby spolufinancované Středočeským krajem v Příbrami.

Hejtman Řihák: Předkládat úspěšné projekty a získávat dotace se v Příbrami daří
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák spolu s ředitelem Úřadu Regionu soudržnosti Regionálního operačního programu Střední Čechy (ROP SČ) Tomášem Novotným si prohlédli realizované projekty spolufinancované z fondů Evropské unie v Příbrami. Na cestě po městě, při které si hejtman Řihák a ředitel ROP SČ Novotný prohlédli například nový kruhový objezd, opravené silnice, nové náměstí či autobusové nádraží, je doprovázel místostarosta Příbrami Ivan Šedivý.

„S ředitelem středočeského ROPu pravidelně navštěvujeme města, abychom se přesvědčili, jak jsou využívány dotace z evropských fondů. Městu Příbram se v posledních letech daří předkládat úspěšné projekty a získávat na ně dotace. V době, kdy jsem tu byl starostou, jsme získali na dotacích přes půl miliardy korun. Za tyto peníze jsme například zateplili budovy základních škol, domů s pečovatelskou službou, opravili obě hlavní náměstí, modernizovali autobusové nádraží nebo obnovili městskou zeleň. V současné době město Příbram v realizaci projektů úspěšně pokračuje. Zatepluje budovy mateřských škol, opravuje silnice. Na druhou zmíněnou akci Příbramští získali dotaci z ROP Střední Čechy,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Nejprve se hejtman Josef Řihák zajímal, jak pokračuje projekt s názvem Rekonstrukce místních komunikací v Příbrami. Ten by měl být hotov do konce listopadu. „Podle projektu byla cena zakázky 31,7 milionu korun. Vysoutěžená cena je přibližně 19,3 milionu korun. Na realizaci projektu město dostalo dotaci z ROP Střední Čechy v celkové výši přibližně 16,4 milionu korun. Za tyto peníze vítězná firma Strabag opravila, nebo v nejbližší době opraví ulice Žežická, Osvobození, Čs. armády, Generála R. Tesaříka, E. Beneše, Politických vězňů, Karla Kryla, Seifertova, Profesora K. Pobudy a U Nádraží. V poslední jmenované ulici Příbramští vybudovali i nové parkoviště a opravili chodníky. Všechny stavby jsou zatím zhotoveny v dobré kvalitě,“ konstatoval hejtman Josef Řihák.

Další část inspekční cesty hejtmana Josefa Řiháka, místostarosty Příbrami Ivana Šedivého a ředitele ROP Tomáše Novotného vedla na nový kruhový objezd na křižovatce silnic Evropská – Jinecká. „Jsem moc rád, že se tuto stavbu podařilo konečně realizovat. V minulosti na této křižovatce došlo k mnoha vážným nehodám. To už je naštěstí minulostí. Nový kruhový objezd se podařilo postavit díky tomu, že se dohodli o sdružení prostředků představitelé Ředitelství silnic a dálnic ČR, Středočeského kraje a města Příbrami. Díky tomuto společnému úsilí mohou nyní příbramští motoristé jezdit po novém, zcela bezpečném křížení silnic,“ řekl hejtman Josef Řihák. Výstavba kruhového objezdu Evropská - Jinecká v Příbrami stála celkem 7,5 milionu korun.

Poslední zastávkou hejtmana Josefa Řiháka na kontrole staveb spolufinancovaných ROP Střední Čechy bylo náměstí TGM. Jeho jižní části vévodí již zazimovaná kašna s obří žulovou koulí, která se stala v krátké době jednou z vyhlášených dominant Příbrami. „Na rekonstrukci náměstí město Příbram získalo dotaci z ROP SČ ve výši celkem 22,6 milionu korun. Přišel jsem se podívat, jak probíhá reklamační oprava dlažby v Hailově ulici, kterou město uplatnilo. Doufám, že stavební firma silnici řádně opraví,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Město Příbram usiluje i o další dotace na zajímavé projekty. Dvě žádosti již splnily podmínky přijatelnosti a formální náležitosti. Jsou to projekty s názvy „Výstavba cyklostezky Hořejší Obora – Flusárna“ a „Rekonstrukce budovy – zřízení nové mateřské školy v Příbrami, nám Dr. Josefa Theuera 261“. Doufám, že Příbramští budou v čerpání peněz z EU i nadále tak úspěšní jako doposud,“ uzavřel hejtman Josef Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…