Hejtman Řihák podpořil silvestrovský pochod na Veselý vrch proti těžbě zlata

30.12.2013 15:40

Tradičně na Silvestra se i letos vydají milovníci přírody z Povltaví na pochod na Veselý vrch nad Mokrskem. Pochod vyjde ve 13 hodin z Prostřední Lhoty.

Hejtman Řihák podpořil silvestrovský pochod na Veselý vrch proti těžbě zlata
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Každý z účastníků by s sebou měl přinést řetěz z vánočního stromku z jakéhokoliv materiálu. Zatímco v minulých ročnících býval cílem výstup na rozhlednu, letos se akce změní na happening s heslem „Nechceme zlato, nechte nám kopec!“. Na konci pochodu turisté uzamknou kopec Veselý symbolickým řetězem.

V podzemí Veselého vrchu i pod obcí Mokrsko se nachází jedna z největších zásob zlata v Evropě. Už desítky let usilují nadnárodní těžařské firmy o získání práv k průzkumu a následné těžbě v této lokalitě. Ta by ale znamenala rozsáhlou a nenávratnou devastaci krajiny v okolí Slapské přehrady.

Proti záměru průzkumu a těžbě zlata u Mokrska i v dalších lokalitách v České republice je i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který podpořil i účastníky silvestrovského pochodu na Veselý vrch. „Jsem moc rád, že v koaliční smlouvě budoucí vlády je zcela jasně řečeno, že nová vláda nedovolí obnovení průzkumu a těžby zlata ani zahájení průzkumu a pozdější těžbu břidlicového plynu. Tato pasáž je jednoznačnou odpovědí na nejrůznější žádosti těžařských firem a snahy o revizi zákazu kyanidového loužení u nás, o které rozhodl na konci 90. let Parlament České republiky. Naše příroda je mnohem cennější než tuny zlata, které by lidem stejně nic dobrého nepřinesly,“ vzkázal hejtman Josef Řihák účastníkům pochodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!