Hoffman (KSČM): Hluboký stín za katolickou církví

19.11.2013 21:15

Dá se bez nadsázky říct, že v současné době jsou pro římsko-katolickou církev v naší zemi tou hlavní věcí podivné restituce.

Hoffman (KSČM): Hluboký stín za katolickou církví
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Bezohledně se dožaduje majetku, který jí většinou nepatří. Především hlavní představitele této církve nezajímá katastrofální ekonomický stav této země, jen když katolická církev bude mít plné kapsy a truhly. Její hamižnost přesahuje veškeré meze slušnosti.

Nečas s Kalouskem dali vše, co církev požadovala, aniž by to někdy bylo jejím vlastnictvím. Copak jim za to církev slíbila? Že by za tento čin rovnou vstoupili na nebesa? Můžu s klidem říct, že stupeň nepravosti překročil kardinál Vlk. Jeho kořistí se měl stát chrám sv. Víta, který církvi nikdy nepatřil a církev ho jen bezplatně užívala. Výstavbu tohoto chrámu platili čeští králové a česká šlechta. Jeho dostavbu ve dvacátých letech minulého století financoval stát. Církev stála v této souvislosti opět mimo, asi měla hluboko do kapsy.

Sám Tomáš Garrigue Masaryk, věřící katolík, nejednou v řadě případů církev kritizoval. Především napsal, že se „církve organizují a snaží se vést společnost vedle státu, a tak se stává poměr státu k církvi velkým problémem politickým“. V této souvislosti věnuje Masaryk velkou pozornost kritice křesťanských vyznání, poměru náboženství k mravnosti a protikladu mezi vědou a teologií.

Nemůžeme být lhostejní k tomu, co dnes provádí katolická církev pod taktovkou kardinála Duky, což ubližuje celému našemu státu.

Mezi občany se dnes hovoří mimo jiné i o referendu, a to v souvislosti s tzv. majetkem církví. Je nanejvýš nutné urychleně vypracovat zákon o referendu k církevnímu majetku. Není možné, aby česká vláda jednala v tak závažné věci bez souhlasu občanů - voličů. Obzvlášť v případě majetku, k němuž se hlásí bývalý Řád německých rytířů. Československá republika zabrala řádu majetek v roce 1946. Najednou se v rukách řádu objevil dokument z 2. února 1948, že na rytíře se dekrety nevztahují. Tento tzv. nový fakt je nanejvýš zarážející. Prý byl tento rozsudek doručen v roce 1950 ministru zemědělství. Bývalý ministr kultury Pavel Dostál ukazoval na základě historické expertizy, že poslední předválečný velmistr řádu byl znám svým nekompromisním němectvím, schvaloval anšlus Rakouska a velkou slavnostní mší přivítal nacistická vojska po obsazení českého pohraničí.

Jako právník zastávám názor, že zákon o církevních restitucích je třeba zrušit a nahradit ho jinou normou, která svým způsobem bude akceptovatelná pro většinu české společnosti a nikoliv jenom pro klér. Copak je možné, aby zemědělští restituenti dostali 4 koruny za metr půdy a církev 44 korun? Zrovna tak špatně byla vyjednána inflační doložka, která umožňuje církvím výrazným způsobem navýšit 59miliardovou sumu náhrad.

Tady se v plné kráse odkrývá nekřesťanská chamtivost římsko-katolické církve. Prostě řečeno, tato církev se neřídí desaterem božích přikázání a odkazem Ježíšova učení, který pracoval ve prospěch lidí, a to bez nároku na jakýkoliv majetek. Katolická církev se chová nabubřele a vůbec nevnímá problémy občanů této země. Především by si měla zamést před vlastním prahem a zamyslet se nad tím, že jí drtivá část této země nevěří.

JUDr. František HOFFMAN, předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva městské části Praha 11 za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…