Mach (Svobodní): Úpadek České republiky

17.08.2013 7:28

S Petrem Machem o předčasných volbách a úpadku české politiky.

Mach (Svobodní): Úpadek České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Pane Machu, jak vnímáte současnou českou politiku?
Z české politiky posledních 5-10 let je mi skutečně smutno, jako asi všem. Politici se zabývají už jenom sami sebou. Dělají iracionální věci, říkají bláznivé výroky. Tomu, co se děje v České republice, ve skutečnosti nerozumí lidé v zahraničí ani u nás. Mnozí z nás proto přestali sledovat televizní debaty a kupovat noviny. Ve veřejném prostoru totiž vlastně žádná skutečná politika není. Lidé opět utíkají do „vnitřní emigrace“ a rezignovali na víru, že lze stav politiky změnit. Ale nesmíme se s tím smířit!

Myslíte si, že jsou předčasné volby odpovědným politickým řešením v zájmu všech obyvatel? Že nové rozdání karet právě tady a teď něco změní? Pokud ano, tak co se změní?
Pokud máme v parlamentu politiky, kteří se nedokážou spolu domluvit a utvořit parlamentní většinu, což je samo o sobě smutné, pak jim nic jiného než rozpuštění sněmovny nezbývá. Je to proces, který běží mimo nás. Nemá cenu si „přát“ nebo „nepřát“ předčasné volby – prostě se to buď stane, nebo ne. Politici parlamentních stran jsou nekonzistentní, když na jedné straně nadávají Zemanovi, že jmenuje vládu podle svého, a na druhé straně sami se na vládní většině domluvit nedokážou. Sami tím vlastně Zemanův postup legitimizují.

Myslíte si, že ty strany a ti politici, kteří dovedli zemi na hranici právního chaosu, katastrofálního zadlužení, daňového útlaku obyvatel, ke ztrátě suverenity a tak dále a dále - mají šanci znovu získat mandáty voličů? Zatím to vypadá, že všichni jmenovaní hodlají znovu kandidovat, což je pro mne šokující. Máte pro to nějaké vysvětlení?
Tak to bylo zatím vždy v minulosti. Lidé na politiky nadávali, ale přitom volili stále stejné staré tváře lidí, kteří se střídavě podíleli na podrývání právního státu a hospodářství založeného na svobodné soutěži. Takže tipuju, že lidé jako Miroslav Kalousek nebo Bohuslav Sobotka opět získají mandát ke svým činům.

Necití Svobodní hrozby, o kterých stále čteme v médiích –uchopení moci prezidentem, konec demokracie, hrozba Ruska?
Prezident Zeman jmenoval přechodnou vládu, na to má z ústavy právo. Kdyby v parlamentu byla nějaká, ať pravicová, či levicová nebo jakákoliv splácaná většina odhodlaná vládnout, pak by musel Zeman nakonec jmenovat vládu, která by se opírala o parlamentní většinu. Ale v parlamentu zjevně taková většina není. Když nebudeme věci hodnotit hystericky, ale s chladnou hlavou, pak musíme říct, že se vše děje v souladu s ústavou. Jestli se parlament rozpustí, ukážou tím politici svoji neschopnost, vyklidí prostor Zemanovi, a to je vše, co se k tomu dá říct. Svědčí to zejména o smutném stavu parlamentní tzv. pravice.

Svobodní a volby - ať již předčasné nebo řádné. Co Svobodní nabídnou a pro koho? Koho vlastně Strana svobodných občanů chce reprezentovat?
Termín voleb není v našich rukou a přizpůsobíme se tomu, co uvaří politici ve sněmovně. Strana svobodných občanů je skutečně pro mnoho občanů jedinou alternativou, protože reprezentuje důležité hodnoty, které v parlamentu zastoupeny nejsou a žádné jiné strany je nehájí. Vybereme nejkvalitnější kandidáty v primárkách. Budeme hájit politiku úsporného státu, v němž je moc politiků omezena. Představte si, že by politici mohli hospodařit s rozpočtem, který schválí parlament, ale nesměli by přitom zadlužovat zemi a zvyšovat daně, leda když jim to schválí lidé v referendu. Představte si, že by zákony mohli vetovat přímo občané. Představte si stát s nízkými daněmi, úsporným rozpočtem, stát bez dluhů, kde se politici chovají odpovědně, kde by bylo legální prodávat staré dobré laciné žárovky nebo levný benzín bez biopaliv. Zatím ve sněmovně není nikdo, kdo by takový stát chtěl. Proto je tak důležité, že jsou zde Svobodní.

Rozhovor s předsedou Svobodných Petrem Machem vedla Irena Válová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě