Malínský (ČSSD): O české vědě

03.10.2013 17:11

Ve svém včerejším vystoupení, citovaném serverem Aktuálně, premiér Rusnok uvedl, že jedno z hlavních center české vědy a výzkumu, AV ČR, má plýtvat údajně nadměrnými finančními prostředky a že by jeho rozbujelé struktuře prospěla redukce.

Malínský (ČSSD): O české vědě
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Dodal dále, že nejstarší instituce na našem území obírající se soustavně vědou a výzkumem (ve své nejstarší formě byla založena r. 1774) měla být zrušena pro svou – premiérem blíže nedoloženou – neúčelnost a rozpuštěna v reformovaném ministerstvu školství. Zcela přitom pominul skutečnost, že AV ČR prošla v devadesátých letech rozsáhlými reformami, od základu proměnila své složení a vzhledem k výši vkládaných prostředků dokázala zastavit hrozící stárnutí svých členů; do značné míry naopak eliminovala „únik mozků“ do zahraničí a fakticky znovuobnovila silnou střední a nadějnou mladou badatelskou generaci české vědy. V živé paměti jsou ještě temperamentní vystoupení mladých vědeckých pracovníků Věda žije z let 2009-2010, akcentující vedle základních finančních toků i obecnější zamyšlení nad úlohou vzdělanosti, vědy a kultury v širším společenském kontextu a modelem jejich veřejného spravování.

Jak naznačuje dnešní prohlášení stínové mluvčí pro vědu, místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Alena Gajdůšková, Akademie rovněž znatelně pokročila i v navazování kontaktů směrem k podnikatelské sféře. Její výsledky procházejí pravidelnými zahraničními audity, do nichž vstupují přední osobnosti evropské i světové vědy. Tyto skutečnosti a souvislosti nemohou být premiéru Rusnokovi neznámy (včetně faktu, že mezi těmi, které neprozřetelné paralelní redukce v devadesátých letech z Akademie vyhnaly, byl i vedoucí vědecký pracovník tehdy zaniklého Prognostického ústavu, současný prezident republiky Miloš Zeman). Dalším důsledkem tohoto neblahého působení bylo nesmyslné zrušení Encyklopedického institutu: Česko již dlouho čeká na svou moderní národní encyklopedii, která by navázala na odkaz Ottova slovníku naučného i byť před listopadem vydané Malé československé encyklopedie.

Citované premiérovy výroky, pocházející z jeho rozhovoru pro Hospodářské noviny, jsou ve světle nejen zde uváděných fakt a souvislostí politováníhodné.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

15:14 Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě