Novotný (LEV 21): Muslimské bratrstvo postupně směřuje k občanské válce

20.08.2013 12:50

Egypt, nejlidnatější arabská země s více než osmi desítkami milionů obyvatel, se začala pohybovat po nebezpečné spirále násilí, která může skončit občanskou válkou.

Novotný (LEV 21): Muslimské bratrstvo postupně směřuje k občanské válce
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Muslimské bratrstvo otevřeně vyzývá k demonstracím proti přechodné vládě. Tyto demonstrace organizuje a do velkých měst dopravuje své stoupence z venkova. Organizačními centry jsou mešity, odkud věřící po bohoslužbách odcházejí protestovat. Původně mírumilovné demonstrace se postupně mění v ozbrojené útoky na vládní budovy a policejní stanice.

Souběžně s tím roste násilí proti křesťanské menšině koptů, jichž je v Egyptě asi 10% obyvatelstva, tj. osm milionů. V hlavním městě Káhiře již došlo k útokům na kostely. Kopti se, celkem pochopitelně, brání. Náboženským fanatikům se rovněž postavila liberální část populace, která organizuje vlastní demonstrace na podporu přechodné vlády a armády, která je považována za zachránce sekulárního uspořádání egyptského státu. Příkop v egyptské společnosti se tak prohlubuje. Včera bylo při potlačování demonstrací zabito více než 600 lidí, počet obětí pátečních (16. 8.) střetů se dozvíme během několika dnů.

Mezitím představitelé mezinárodního společenství od OSN, přes USA, Velkou Británii, Francii až po EU vyzývají ke klidu a k národnímu usmíření. Nepamatuji si, že by těchto výzev islamisté, kdykoli, kdekoli ve světě někdy uposlechli.

Nejrozumnější se jeví reakce Skandinávských zemí, které mají starost o všechny své občany a organizují tento víkend jejich evakuaci z Egypta.

Naše úřady ještě včera nepovažovaly za nutné varovat před cestami do Egypta, přestože úřady SRN a Ruska cesty do Egypta nedoporučovaly a prodej zájezdů do této destinace zastavily. Podle údajů českých médií se v současné době nachází v egyptských letoviscích 5 000 našich spoluobčanů. Zabývá se někdo na MZV a MO přípravou na jejich evakuaci?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…