Novotný (ODS): Biotechnologie budoucnosti, nebo řepkové pole?

21.10.2013 19:18

Ministerské úředníky se nedaří přesvědčit, že strategický projekt má vyšší váhu než rigidní ochrana půdy.

Novotný (ODS): Biotechnologie budoucnosti, nebo řepkové pole?
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Národní biomedicínský a biotechnologický park v Olomouci je název projektu, který - přestože je doslova strategicky významný pro celý region - je na tom z pohledu ekonomických ukazatelů poměrně mizerně. O ambicióznosti projektu svědčí už prostý výčet jeho partnerů: Univerzita Palackého v Olomouci, statutární město Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a klastr MedChem Bio. Přesto je osud tohoto projektu zatím ve hvězdách.
 
Oč jde? Cílem projektu je připravit půdu pro vznik parku, v němž by našly svá sídla zahraniční firmy zabývající se produkcí léčiv, biotechnologií a nových pokročilých materiálů. Myšlenka projektu stojí na faktu, že v Olomouci studuje 23 tisíc studentů na univerzitě, jejíž hlavní výzkumné aktivity míří právě do oblasti biomedicíny, biotechnologií a pokročilých materiálů. O její kvalitě svědčí desítky patentů, stovky odborných publikací i spolupráce se světovými vědeckými pracovišti.
 
V posledních letech vznikla při univerzitě za pomoci miliardových investic z eurofondů špičková výzkumná centra, na jejichž práci se podílejí vědecké kapacity z celého světa. Výsledky jejich činnosti do praxe převádí řada amerických producentů ze sféry sofistikované výroby. Spolupráce s renomovanými zahraničními firmami je výborná, leč pro region i samu univerzitu by bylo podstatně výhodnější, kdyby ony společnosti otevřely své výrobní pobočky přímo v Olomouci. Jenže kde?
 
Vhodná lokalita pro takový park budoucnosti již byla nalezena a je zcela developersky připravena. Jedná se o kus pole u jedné z největších dálničních křižovatek u nás, území protkané už dnes dálničními viadukty, betonem a asfaltem. Stejně jako většina jiné půdy na Hané je úředně veden coby ornice nejvyšší bonity.
 
Přes usilovné jednání se nepodařilo přesvědčit místní pracoviště ministerstva životního prostředí, že strategický projekt má vyšší váhu než rigidní ochrana půdy, kolem níž denně projedou desítky tisíc aut. Alternativa chybí, všude jinde se bude čekat mnoho let na protipovodňová opatření či dořešení majetkoprávních vztahů.
 
Podaří-li se takový projekt uskutečnit, vznikne vzájemně provázaný ekonomicko -badatelský celek, jehož synergický efekt se projeví v kvalitě života celého regionu. Nevznikne-li, odejdou po studiích kvalitní odborníci za kariérou do světa a Olomouci zůstane kus orné půdy vedle rušné dálnice, kde při troše štěstí vyroste něco jiného než plevel.
 
Plus hořký pocit z promarnění ohromné šance. Ochrana půdy je zásadní hodnotou, může však porazit rozum?

Martin Novotný
primátor
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…