Šenfeld (KSČM): Proč je Ústecko neustále zaváženo nebezpečným odpadem?

12.12.2013 16:05

Řeč na 4. schůzi PS PČR dne 12. 12. 2013. Interpelace na premiéra.

Šenfeld (KSČM): Proč je Ústecko neustále zaváženo nebezpečným odpadem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, přednesu svou interpelaci na pana premiéra.

Vážený předsedo. Vláda schválila svým usnesením č. 728 ze dne 18. 9. 2013 postup dokončení sanace tzv. ostravských lagun a následně státní podnik Diamo vyhlásil výběrové řízení.

Chtěl bych připomenout, že dle původní smlouvy měly být tyto laguny již vysanovány a měl zde být vysázen lesopark. V minulosti vláda ČR souhlasila s převozem 110 tisíc tun nebezpečného odpadu do severních Čech, kde je tento odpad postupně spalován a bude spalován následně minimálně deset dalších let.

Náš severočeský region je dostatečně postižen a chtěl bych ujištění, že se toto nebude již opakovat. Převoz a spalování uskutečňuje státní podnik Diamo a společnost Geosan group, a.s. Vláda, potažmo státní podnik Diamo postavil přímo na ostravských lagunách technologické centrum na jejich likvidaci. Rád bych se vás zeptal, proč toto centrum nelikviduje odpady z lagun na místě a proč je zadání soutěže na dokončení ostravských lagun koncipováno ve smyslu stejného řešení, které v minulosti způsobilo zavezení severních Čech nebezpečným odpadem. Děkuji.

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Slovo má nyní pan premiér, předseda vlády Jiří Rusnok.

Předseda vlády ČR Jiří Rusnok: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Nejprve bych úvodem spolu s panem poslancem poněkud smutně konstatoval, že skutečně tento dlouhý příběh už měl být dávno vyřešen, a já také nerozumím tomu, jak je možné, že minulé vlády, které zahájily tuto ekologickou likvidaci ostravských lagun, dodnes nebo donedávna nedokázaly vyřešit. Myslím, že to je velmi zajímavý případ a určitě je potřeba se jím dále zabývat, co se tam vlastně dělo za ohromné zakázky, které tam probíhaly léta, a dodnes tento problém není vyřešen.

Nicméně pokud jde o současnost, mohu z podkladů, které mám k dispozici, konstatovat pouze následující:

V období let 2004 až 2011 byly zjištěny tzv. nové skutečnosti, zdůrazňuji v uvozovkách "nové skutečnosti", které mají zásadní vliv na dokončení celé sanační akce. Jsou to a) nadbilanční kaly v lagunách v rozsahu 90 až 100 tisíc tun, b) vývin obtížně zkondenzovatelných lehkých uhlovodíků a volného vodíku při dekontaminaci zeminy ve stávajícím zařízení technologie nepřímé termické desorbce ITD již při nízkých provozních teplotách, c) výskyt silně kontaminovaných vod, tzv. solanek vně podzemní těsnící stěny a její netěsnost.

Pokud jde o nové skutečnosti, tak skutečnost uvedená pod bodem b) se týká právě zařízení, které je určeno ke zpracování, nikoliv likvidaci kalů na místě. To je termická desorbce. Vývin zmíněných plynů, který vzhledem k nehomogenní povaze kalů nebylo možno předem odhadnout, vyžaduje významné úpravy technologie. Byl proto zpracován projekt, který se jmenuje "Projekt dokončení sanace laguny Ostramo". Ten je zaměřen na konkrétní nápravná opatření k odstranění těchto technických či technologických problémů. Tento projekt popisuje všechny dosud zrealizované práce v rámci řešení nápravných opatření při odstraňování této staré ekologické zátěže, včetně specifikace potřebných finančních prostředků. Proto naše vláda přijala dne 18. září 2013 zmíněné usnesení k této problematice a to ukládá vzhledem k těmto novým skutečnostem ministru životního prostředí, aby do 31. března 2014 vydal stanovisko definující nové podmínky realizace opatření vedoucích k pokračování sanace. Na přípravě tohoto stanoviska pracuje od října 2013 skupina expertů, shodou okolností se právě dnes schází v Ostravě. Stanovisko by mělo zohlednit všechny identifikované problémy, včetně spalování vytěžených kalů. Základní podmínkou Ministerstva životního prostředí je provedení posouzení vlivu na životní prostředí, čili tzv. EIA, pro všechny kroky sanačního procesu.

Pokud jde o nakládání s vytěženými kaly v minulých letech, mohu uvést následující:

Tzv. zařízení "nápravná opatření laguny Ostramo společnosti Geosan group, a. s. v Moravskoslezském kraji" nemá podle posuzování vlivu na životní prostředí ani integrovaného povolení sloužit k likvidaci odtěženého kalu, například spalováním. Podle integrovaného povolení sestává zejména z technologie na zpracování kyselých dehtů. V rámci procesu EIA byla primárně řešena pouze odtěžba lagun, výroba produktu a dekontaminace území. V procesu EIA bylo oznamovatelem předloženo několik možností využívání produktu, například cementárny Čížkovice, Radotín, Mokrá, Prachovice, Hranice, Elektrárna Dětmarovice nebo Energetika Třinec. Spalování a skladování neprovádí státní podnik Diamo, ani podnik Geosan group, a. s. Skladování kalů je prováděno v zařízení Skládkový komplex Celio, a. s. společnosti Celio, a. s. v Ústeckém kraji.

Povolovacím úřadem z hlediska integrovaného povolení je Krajský úřad Ústeckého kraje. Jedná se o zařízení navržená dlouhodobě v provozování nakládání s nebezpečnými odpady. S kaly z lagun Ostramo se nakládá v rámci dříve schválených kapacit a nedošlo ani ke zvýšení emisí do životního prostředí. (Předseda vlády je upozorňován předsedajícím na čas a žádá o stručnost.)

Ano. Já mohu pouze konstatovat, že podle všech platných povolení probíhala doposud příslušná likvidace v těch zařízeních, která jsou k tomu určena a současné usnesení vlády má pouze za úkol reagovat na nové skutečnosti, které byly v rámci sanace zjištěny. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji předsedovi vlády a táži se pana poslance, chce-li položit panu předsedovi vlády v demisi ještě nějakou doplňující otázku. Evidentně chce. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Pane premiére, já jsem se ptal, anebo jsem chtěl ujištění, jestli se toto nebude opakovat. To spalování v Ústeckém kraji, konkrétně v Čížkovicích. To tady nezaznělo a já bych vás chtěl poprosit, jestli ještě v rámci vašeho funkčního období byste se na to mohli podívat, aby ta celá věc se v Ústeckém kraji neopakovala. Jinak děkuji za odpověď.

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji, pane poslanče. Pan premiér chce ještě doplnit. Prosím, pane premiére.

Předseda vlády ČR Jiří Rusnok: Já mohu pana poslance ujistit, že se tím budeme dále zabývat, nicméně někde se to spálit musí. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…