Suverenita varuje před represemi a zpochybňováním parlamentní demokracie

27.07.2013 14:15

Suverenita (SBB) je znepokojena projevy nevraživosti a negativismu v naší společnosti. Voláním po perzekuci politiků a podnikatelů ze strany části někdy i oprávněně frustrované veřejnosti ke zlepšení situace nedojde.

Suverenita varuje před represemi a zpochybňováním parlamentní demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková, šéfka Suverenity

Pouze se tak posiluje pocit některých policistů a státních zástupců, že mohou brutálně zasahovat do života občanů bez toho, že by za své skutky nesli jakoukoli odpovědnost. Taková situace je neúnosná a ohrožuje samotné základy naší parlamentní demokracie.

Suverenita (SBB) odmítá, aby se za bojem proti korupci skrývalo kriminalizování skutků, které znaky trestného jednání nevykazují. Odmítáme, aby vysocí představitelé policie a státního zastupitelství na základě extenzivního výkladu trestního zákona a vykonstruovaných precedentů neustále rozšiřovali okruh jednání, které chtějí považovat za trestné. Takový stav znamená likvidaci právní jistoty občanů, znamená návrat do doby, kdy silové složky státní moci mohly kriminalizovat kohokoli a kdykoli. Tyto kroky k nápravě negativních společenských jevů nevedou.

Suverenita (SBB) považuje za nepřijatelné, aby represivní aparát státu nepodléhal přísné kontrole, a to jak vnitřní, tak vnější. Žádáme, aby zákonodárná moc, tedy Poslanecká sněmovna parlamentu ČR prostřednictvím příslušného výboru soustavně zkoumala zákonnost činnost všech složek Policie ČR. Žádáme soudy, aby návrhům na zásahy do soukromí občanů ze strany státních zástupců, jako jsou odposlechy, domovní prohlídky a vazba vyhovovaly jen pokud je jejich oprávněnost nezpochybnitelně doložena. Odmítáme návrh zákona o státním zastupitelství, paradoxně schválený Nečasovou vládou, který by učinil ze státního zastupitelství zcela autonomní složku výkonné moci, tedy stát ve státě.

Suverenita (SBB) nevěří, že nad korupcí lze zvítězit stupňovanou represí, obviňováním lidí bez relevantních důkazů či monstrózními policejními manévry. Za jedinou účinnou cestu považuje snižování rozsahu státní a veřejné moci, snižování toku peněz přes veřejné rozpočty, tedy podstatnou redukci korupčních příležitostí.

Nad korupcí nezvítězíme tím, že změníme chování lidí, ale tím, že změníme systém. Že se postupně dopracujeme k malému, levnému a efektivnímu státu s jasně vymezenými veřejnými statky.

JUDr. Václav Musílek
místopředseda Suverenity (SBB) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…