Svoboda (KDU-ČSL): Bruselské ne německé dálniční diskriminaci cizinců

11.01.2014 21:28

Evropská komise odmítla myšlenku dálničních poplatků jen pro cizince na německých dálnicích. Ta zpráva mě zaujala hned dvakrát: (1) zavedení těch poplatků hned tak nebude, (2) nejen u nás, ale i v obdivovaném Bavorsku dost voličů skočilo na nereálné volební téma.

Svoboda (KDU-ČSL): Bruselské ne německé dálniční diskriminaci cizinců
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Každý, kdo trochu zná fungování Evropské unie, takový výsledek tušil. Základem fungování EU je totiž nediskriminace z důvodu státní příslušnosti osob či původu zboží (kéž by to plně platilo i u služeb): skutečnost, že osoba či zboží pochází z jiného členského státu, v zásadě vylučuje, aby se s ní / s ním zacházelo odlišně od osob či produktů domácích.

Proto bylo krajně podezřelé, když před zemskými bavorskými volbami politici CSU ujišťovali, že dálniční mýtné pro cizince mají odsouhlasené v Bruselu. V případě, že by bývali měli pravdu, by šlo o skutečnou revoluci v EU, o revoluci vedoucí k rychlé erozi základů evropské integrace. Stejné zacházení s Evropany a jejich produkty je totiž základním úkolem EU.

I když se tedy ukázalo, že EU se zavedením mýtného, diskriminujícího cizince, nesouhlasí, jako volební téma to stačilo. Neumím posoudit, jakou roli toto téma v celkové paletě volebního programu CSU sehrálo u voličů, ale populární rozhodně bylo. Že šlo o téma nereálné, na této skutečnosti nic nemění. V nedávných parlamentních volbách u nás ostatně stejně skočili voliči na lep ČSSD a jí deklarované změně církevních restitucí: také se posléze ukázalo, že s tím ČSSD nic nezmůže a každý právně příčetný člověk mohl dopředu tušit, že restituční zákon je jedna věc, ale smlouva mezi církvemi a státem je věc druhá.

Pro ty, kdo cestují po Evropě anebo alespoň jezdí nakupovat do Německa, je to příznivá správa, cesty se nám neprodraží. O to bolestnější je srovnání s naší vlastní situací: zatímco za jízdu po kvalitní a husté dálniční síti našich sousedů neplatíme nic, naše vlastní dálnice (slovo "síť" se nedá použít) zpoplatněny jsou, ale po hlavní D1 se moc jezdit nedá. 25 let od sametové revoluce to není ani dobré zjištění, ani dobrá vizitka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

14:07 Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě