VV: Teplárna Otrokovice opět mění majitele

28.01.2013 11:13

Teplárnu Otrokovice od společnosti E.ON ČR koupil podnikatel Petr Lamich, který je obchodníkem s energiemi a bývalý spolumajitel fotbalového klubu Baník Ostrava.

VV: Teplárna Otrokovice opět mění majitele
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Hned několik zahraničních skupin zvažuje odprodej českých tepláren. Tato informace se šířila médiemi v druhé polovině roku 2012. Své důvody k prodeji vidí v narůstajících cenách uhlí pro teplárny, zpřísňující ekologické limity a taky s ohledem na vizi, že se bude platit za emisní povolenky. Podle odborníků je snaha nadnárodních hráčů stáhnout se z českého teplárenství logická, neboť evropská ani česká legislativa teplárenství nenahrává a do budoucna je příliš nejistých faktorů. Pro teplárny vidí také hrozbu v odlivu zákazníků k malým lokálním kotelnám.

Psal se květen 2006 a byli jsme informováni o skutečnosti, že společnost E.ON kupuje 66% akcií v otrokovické teplárně od společnosti Czech Coal, která tak po tomto obchodu měla zbývající 1/3 akcií. Celá transakce musela být potvrzena také antimonopolním úřadem, což se stalo skutečností v srpnu 2006.

Posuneme se časem a jsme v dubnu 2012. E.ON Czech se stává stoprocentním vlastníkem Teplárny Otrokovice. Teplárna je zařazena do portfolia klientů společnosti NAVERTICA, a. s. Dochází také k jejich vzájemné výměně informací. Jednání zástupců nakonec vyústilo k uzavření Smlouvy o dodávce systému managementu.

Překvapivý zvrat nastává v úvodu letošního roku. Řekněme překvapivý pro veřejnost, ale už asi méně pro sektor obchodní. Dalo by se říci, poté co společnost E.ON Czech získala 100% akcií a „vytáhla“ z teplárny příslušné informace, stala se pro ni teplárna méně důležitým zbožím. Teplárna se tedy stává majetkem podnikatele Petra Lamicha. Ten vlastní například společnost Česká naftařská, věnuje se i dovozu paliv z Ruska a Kazachstánu.

V současné době tržby Teplárny Otrokovice přesahují ročně miliardu korun a teplo dodává pro Otrokovice a část Zlína, v dnešní době také vyrábí elektřinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…