ČSSD se chystá na přeběhlíky. Požene je k soudu

18.07.2013 22:07

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v rozhovoru pro Týden.cz přiznal, že sociální demokraté budou chtít v příštím volebním období prosadit změnu Ústavy tak, aby poslanci mohli být zbaveni mandátu v případě, že se dostanou do konfliktu se stranickým programem. Mají i podporu komunistů.

ČSSD se chystá na přeběhlíky. Požene je k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Návrh předložili už minulý rok, ale vláda Petra Nečase jej zamítla. "My jsme navrhovali změnu Ústavy, podle které by se v těch nejvážnějších případech 'přeběhlictví' mohla politická strana obrátit na soud a ten by v případě, že by se jednalo skutečně o zradu programu, za který byl ten poslanec zvolen do Parlamentu, mohl zbavit zákonodárce mandátu," řekl Tejc.

Návrat k prvorepublikové praxi vázaného mandátu

Taková změna Ústavy souvisí se snahou posílit přímou demokracii. "Je to téma, které by mělo být diskutováno. Ale musí se s tím zacházet velmi opatrně, aby se nestalo to, že tu budou strany, které by nad rámec všeho mohly disponovat s mandáty. Nezávislost v rozhodování musí poslancům zůstat. Máme tu však systém politických stran. Ve volbách se zodpovídají strany, nikoliv jednotlivci. Takže by ten systém měl být vyvážený.“

Sociální demokraté se nejspíš mohou spolehnout i na podporu KSČM. "My jsme také takový zákon předložili, ale vládní koalicí byl smeten. Chtěli jsme obdobu prvorepublikového vázaného mandátu. My souhlasíme s filozofií, že pokud jsou poslanec či poslankyně zvoleni za nějaký program, mají mu být věrni. Pokud nejsou, mají se mandátu vzdát," míní komunistka Soňa Marková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …