Florián vystoupil z ODS, Úlehla to odmítá

08.08.2013 20:31

Poslanec Jan Florián, který ve středu nehlasoval se stranami bývalé koalice proti vládě Jiřího Rusnoka, dnes rezignoval na členství v ODS. Šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda chce i přesto navrhnout jeho vyloučení. Druhý z rebelů, Tomáš Úlehla, stranu opustit nehodlá. Vyloučení by prý považoval za křivdu. Spojení s kmotry odmítá.

Florián vystoupil z ODS, Úlehla to odmítá
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Tomáš Úlehla

"U mě to rozhodně nesouvisí, že by mě kontaktovali nějací kmotři, jak se dozvídám celou noc na mailech a všech serverech a SMS. Zaznamenávám, bych řekl, k mému potěšení, hodně pozitivních reakcí," řekl dnes novinářům ve sněmovně Úlehla, který se označil za transparentního politika na Zlínsku.

Svůj krok, k němuž se prý rozhodl již dříve, údajně nekonzultoval s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem ani nekoordinoval s Floriánem; vedení strany o něm prý vědělo. Že by porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, se nedomnívá, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku.

Již ve středu byl sice vyloučen z poslaneckého klubu ODS, ve straně prý ale zůstává a hodlá nadále zastávat její program. "Pokud by se tak stalo, budu to považovat za velkou křivdu," řekl k případnému vyloučení ze strany. Nejednal prý v rozporu s rozhodnutím strany. Do jiného politického uskupení přestupovat nechce. Předseda místního sdružení ODS ve Zlíně Miroslav Chalánek ČTK řekl, že místní sdružení se bude situací zabývat v pátek. Ve straně by měl podle krajského předsedy ODS Libora Lukáše Úlehla skončit.

Kvůli situaci kolem Floriána se dnes odpoledne sešlo grémium pražské ODS. Jeho členové podle Svobody odsoudili jednání Floriána, označili ho za "zradu demokratických a konzervativních hodnot".

Svoboda po středečním hlasování poslanců o důvěře vlády řekl, že by měl být Florián z ODS vyloučen i s politikem a lobbistou Tomášem Hrdličkou. "Grémium jednomyslně podporuje prohlášení předsedy Bohuslava Svobody k současné situaci v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, včetně žádosti o okamžitý odchod poslance České republiky Jana Floriána z ODS," píše se v usnesení grémia. O odchodu Hrdličky se v dokumentu nepíše. "Stále trvá, že se sluhou musí jít i pán," řekl ale po dnešním jednání ČTK Svoboda. Hrdlička stál podle některých médií za změnou názorů Floriána a Úlehly.

Zda pražská ODS vznese požadavek na vyloučení obou politiků, rozhodne v pátek regionální rada. Své stanovisko by měla přijmout ještě před jednáním celorepublikové výkonné rady.

Zatímco odchod dvojice rebelujících poslanců požaduje řada členů ODS, Svoboda uznává, že v případě Hrdličky bude jednání složitější, protože stanovy neporušil. Domnívá se ale, že svou činností ODS poškozuje. "Lidé, kteří nemají žádnou kvalitu, ve straně nemohou být. A ODS to musí říct jasně, že lidi s pochybnou minulostí veksláků, pasáků nebo osobních řidičů 'někoho' tam nechce," zdůvodnil svůj postup Svoboda.

"Nechci rozhodně pana Hrdličku hájit. Musíme být ale v tomto případě opatrnější. Nemůžeme někoho vylučovat pouze za to, že něco řekl," sdělila ČTK poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Podle politologů je ODS dlouhodobě v krizi a události kolem středečního hlasování o důvěře znovu ukázaly, že se neumí sjednotit v zásadním okamžiku. Poslanec Boris Šťastný si myslí, že by proto strana měla požádat svého bývalého předsedu a exprezidenta Václava Klause, aby se vrátil a pomohl s její záchranou. Řekl to serveru iDnes.cz.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nechtěla názory Šťastného komentovat. "Nebudu komentovat své kolegy jinde než na jednání poslaneckého klubu," poznamenala.

Dnes ráno jednalo také grémium strany. Občanští demokraté dosud s předčasnými volbami nepočítali, a tak musí podle místopředsedy Zbyňka Stanjury začít brzy s přípravou kandidátek. Němcová předpokládá, že si širší vedení strany v pátek ujasní termíny, do kterých se musí všechny náležitosti stihnout. Na dotaz ČTK, zda by mohla stranu vést do voleb, řekla: "To jsou otázky, které si musíme vyříkat vevnitř." 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…