Gazdíkova horká neděle. Přečetl si článek a zavolal nám: Je to hloupá lež

29.07.2013 8:21

Šéfovi hnutí Starostové a nezávislí Petru Gazdíkovi se ani trochu nelíbí, co o něm v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl předseda Senátu Milan Štěch. V reakci na to popírá, že by kdykoli v minulosti chtěl vstoupit do ČSSD už jen proto, že se s ní ideologicky neshodne. Rovněž odmítá slova druhého nejvyššího činitele o zneužívání dobrého jména starostů i o tom, že on sám se dal k TOP 09.

Gazdíkova horká neděle. Přečetl si článek a zavolal nám: Je to hloupá lež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se předseda Senátu Milan Štěch ostře pustil do šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga za jeho slova o rozdělené ČSSD. „Jeho strana se musí opírat o spolek, který zneužívá dobrého jména všech starostů. Já si vzpomínám, že asi před šesti lety, když jsem byl ještě šéfem odborů, se tam dostavil pan Gazdík, dnešní předseda těchto Starostů, a vnucoval nám spolupráci. Bylo na něm vidět, že se snaží proniknout do struktur ČSSD. Pak asi zjistil, že pan Kalousek má víc peněz, tak se dal k TOP 09,“ prohlásil Milan Štěch.

Jeho vyjádření nemíní Petr Gazdík nechat bez odezvy. „Já jsem s panem Štěchem jednal ve věci rozpočtového určení daní a jednal jsem s ním jako představitel sdružení místních samospráv. U odborů jsme hledali podporu pro nové rozdělování daní pro obce i města, protože si myslíme, že by odbory na té věci mohly mít taktéž zájem. Jestli si pan Štěch myslí, že když někdo hledá podporu pro konkrétní věc a usuzuje z toho, že někdo chce vstupovat do ČSSD, pak je to totální nesmysl,“ řekl ParlamentnímListům.cz během horkého nedělního dopoledne Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí.

Ze samotných jednání usuzovat na vstup do strany je hloupost

Připomíná, že už v té době byl předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Proč by tedy měl chtít jako předseda hnutí vstupovat do jiné strany? „Pan Štěch se mě zjevně snaží očernit tím, že bych někdy uvažoval o vstupu do ČSSD. Ovšem já o tom skutečně nikdy neuvažoval, protože se s ČSSD ideologicky rozhodně neshodnu. Shodnu se s odbory na rozpočtovém určení daní nebo jsem schopen se s předsedou Senátu bavit o podpoře rozpočtového určení daní, ale nikdy jsem o vstupu do ČSSD neuvažoval. Ta strana mi není blízká,“ zdůrazňuje Petr Gazdík.

„Za mnou chodí desítky lidí v různých věcech. Říkají mi svoje představy o různých zákonech a také z toho neusuzuji, že chtějí vstoupit ke Starostům nebo do TOP 09. Pan Štěch se v tomto chová hloupě,“ podotýká Petr Gazdík. Počátek výměny názorů těchto politiků lze hledat ve středečním vysílání pořadu České televize Události, komentáře, kde byli oba zároveň hosté k tématu rozpolcené ČSSD. Podle Petra Gazdíka už tam nebyl schopen sociálně-demokratický šéf Senátu dát žádný relevantní argument.

Předseda Senátu se při přesvědčování o nerozdělené ČSSD znemožnil

„Pan Štěch tam přesvědčoval o nerozdělené ČSSD a jak je přitom možné, že ČSSD má usnesení o tom, že nepodpoří žádnou jinou vládu, než která vzejde z voleb, a zároveň její první místopředseda a předseda poslaneckého klubu pouštějí do světa věty o tom, že by Rusnokovu vládu měli podpořit. Rusnokova vláda rozhodně nevzešla z voleb, takže mně to jde tak trochu proti. Navíc její předseda mluví o tom, že Jan Fischer a jeho financování kampaně je neprůhledné, ale těm ostatním to nevadí. Nerozumím tomu. Pan Štěch to zjevně v Událostech, komentářích neuměl vysvětlit. Podle mého názoru se tam znemožnil a myslím, že tohle jeho vyjádření je reakce na naše společné vystoupení,“ míní Petr Gazdík.

„Nechci na sobě nechat ulpět stín lží pana Štěcha. V minulosti mi nabízelo x stran, abych do nich vstoupil. Ať to byla KDU-ČSL, ODS a jiné strany, ale já do žádné vstupovat nechci. Hnutí, do kterého jsem vstoupil, jsem spoluzakládal, jsem jeho předsedou, tak nevím, proč bych to dělal. A ještě ke slovům pana předsedy Štěcha, že si uzurpujeme název Starostové. Starostů s malým s je skutečně mnoho a my si takový název neuzurpujeme. My se jmenujeme Starostové a to je lingvistický rozdíl. Starostové s velkým S jsou něco jiného než starostové s malým s,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

K TOP 09 se Gazdík nedal, jen s ní mají Starostové smlouvu o spolupráci

Vrací se i k tomu, že o něm Milan Štěch v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že se dal k TOP 09. „Na druhého ústavního činitele je pan předseda málo informovaný. Já jsem do TOP 09 nikdy nevstoupil, jsem členem hnutí Starostové a nezávislí a my jsme uzavřeli smlouvu s TOP 09 o spolupráci. Nejsem tedy členem strany TOP 09. Pan Štěch má i v tomto mylné informace, nebo schválně lže. Máme klub TOP 09 a Starostové a dokonce v Senátu máme klub Starostové a Ostravak. O hnutí Starostové by pan Štěch jako předseda Senátu tedy mohl vědět a nemohl by pak tvrdit, že jsem se dal k TOP 09,“ dodává Petr Gazdík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…