Kalousek to tu zadlužil a rozkradl. A teď bude mluvit o demokracii? Známý odborář varuje

20.08.2013 21:12

V předčasných volbách by voliči neměli podruhé naletět TOP 09. Bývalý odborový předák Jaromír Dušek připomíná její strašení Řeckem v roce 2010, které pak pod taktovkou ministra financí Miroslava Kalouska skončilo rekordním zadlužováním. Za stejně bernou minci lze proto brát nynější slova ze stejných úst o ohrožení svobody a parlamentní demokracie.

Kalousek to tu zadlužil a rozkradl. A teď bude mluvit o demokracii? Známý odborář varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Jaromír Dušek

Sedm měsíců před řádným termínem budou voliči rozhodovat o tom, kdo dostane na další čtyři roky šanci vést tuto zemi. Předvolební kampaň se ale rozjela už před hlasováním o rozpuštění sněmovny. Její součástí jsou prohlášení představitelů TOP 09, že v předčasných volbách nepůjde o levicové nebo pravicové směřování, ale o svobodu a demokracii, která je podle nich ze strany prezidenta Miloše Zemana ohrožena. Především nad výroky prvního místopředsedy Miroslava Kalouska kroutí nevěřícně hlavou dlouholetý předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek.

„Po tom všem, co způsobil téhle republice, po obrovském zadlužení, po marasmu, teď bude bojovat za demokracii, kterou sám nehájil. Spíš než ztráty svobody by se občané měli bát podobných prohlášení, s nimiž pan Kalousek přichází. Jiné téma nemá. Jeho TOP 09 je naprosto vyprázdněná, je to strana bez programu, která naštvala všechny, které naštvat mohla. A protože už není nosné téma bojovat proti komunismu, přece jen už lidé na to skoro zapomněli, tak teď bude bojovat o demokracii, které svým působením nejvíce ublížil,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jaromír Dušek.

Rozkradou to tady a pak budou vykřikovat, že je třeba zachránit demokracii

„Bude se snažit použít Miloše Zemana jako terč a voličům vnutit téma 'Chraňme se před Zemanem a před autokracií'. Ale že mu nevadilo porušování demokracie v době, kdy předseda Schwarzenberg nerespektoval Ústavu a prosazoval si vlastní zahraniční politiku. Nebo když jejich ministr poškozoval občany sociálními kartami, což byl kšeft pro některé z jejich kamarádíčků,“ diví se Jaromír Dušek, který se jako nestraník zvolený za SPOZ do zastupitelstva Pardubického kraje stal loni náměstkem hejtmana pro dopravu.

„Myslím si, že tu účelovost každý moudrý občan pochopí a že si bude vybírat mezi tím, jestli se v této zemi dá žít a přežít, nebo mezi těmi, kteří to tady rozkradou a pak budou vykřikovat, že je třeba zachránit demokracii,“ konstatuje Jaromír Dušek s tím, že ostatní politické strany na zástupné téma obrany svobody a parlamentní demokracie neskočí a nebudou ho po TOP 09 během předvolební kampaně papouškovat.

Kalousek strašil Řeckem a pak nás k němu rekordně přiblížil

„Všimněte si, čím nás strašil Kalousek před minulými volbami – Řeckem. Získal tím hlasy voličů pro TOP 09, ale pak stihnul během tří let tuto zemi raketovým tempem tomu Řecku přiblížit. Jestli to lidé pochopí stejně – a já věřím, že ano – tak ten, kdo nás straší ztrátou demokracie a vyzývá k boji proti autokracii, tak ten je největší hrozbou, jak se to už ukázalo na strašení Řeckem,“ upozorňuje Jaromír Dušek.

Doufá proto, že se voliči s TOP 09 v předčasných volbách tentokrát nespálí. „Říká se, že nevstoupíš dvakrát do jedné řeky. A tak si myslím, že by se toho měli držet i voliči. Proč by měli znovu naletět Kalouskovi na něco, na co už naletěli? Tehdy přišla k moci vláda, která si říkala vláda rozpočtové zodpovědnosti, a Kalousek strašil Řeckem. Co se stalo pak? Zadlužení republiky rekordně narostlo a pan Kalousek nás nejvíc přiblížil Řecku za uplynulých 22 let. Tak jestli jsou voliči prozíraví, tak už na takovouhle blbost nenaletí,“ podotýká Jaromír Dušek.

Minule stačilo ukázat pár nahých slečen a mluvit o dinosaurech

SPOZ, za níž byl loni zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje, v posledních sněmovních volbách získala 4,33 procenta, což jí nepomohlo a ČSSD uškodilo. „Tehdy bylo chybou, že sociální demokraté nepochopili, že by se neměli vymezovat proti SPOZ, ale bojovat proti skutečným protivníkům na politické scéně,“ tvrdí Jaromír Dušek. Tím skutečným soupeřem by měla být v předčasných volbách TOP 09. „Ale i vrabci si štěbetají, že ne příliš čistý Kalousek má velmi blízko k panu Sobotkovi. A z toho ať si udělá každý úsudek sám,“ dodává.

V ledasčem mohou být letošní předčasné volby podobné těm posledním z roku 2010. I tehdy byla favoritem ČSSD, také tehdy se objevily nové strany, které se zaklínaly tím, že budou úplně jiné než ty stávající. „Mě nejvíce zaujalo to, jak snadno se dal volič zlákat něčím, jako jsou Věci veřejné, kdy stačilo ukázat pár nahých slečen a mluvit o dinosaurech. Je mi záhadou, jak mohli dinosauři se svými původními protivníky z Věcí veřejných tak nádherně splynout a poškozovat téměř celé volební období tento stát,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaromír Dušek.

Voliči by se neměli rozhodovat podle toho, co napíše Blesk

Podle bývalého odborového šéfa železničářů by si právě tohle měli voliči nejvíce zapamatovat. „A také by se neměli rozhodovat podle toho, co napíše Blesk nebo jaké zmanipulované zpravodajství se objeví v tom kterém bulvárním plátku či v televizi Nova. Měli by posuzovat lidi podle toho, co už je za nimi za práci, jakou s nimi měli zkušenost, a ne podle toho, jaké dobře zaplacené spoty jim kdo podstrčí. A hlavně nedat na proklamace typu 'My vám zachráníme rozpočet, protože my jsme ti zasloužilí'. Tohle by si měli voliči zapamatovat jednou provždy,“ přeje si Jaromír Dušek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Varuje i před možnými nástupci Věcí veřejných, kterými by se mohly stát Babišovo ANO 2011 či Okamurův Úsvit přímé demokracie. „Myslím si, že pan Okamura přišel k majetku podivným způsobem, nikdo se ho na to nikdy nezeptal a nikdo nezkoumal, jak se najednou neznámý, nemajetný, nijak zvlášť významný člověk, který se vydává za podnikatele, stal významnou osobností,“ poznamenává Jaromír Dušek.

Jestliže voliči chtějí naletět na populismus, mají znovu příležitost

„Kéž by Strana práv občanů - zemanovci prosadila zákon o prokazování původu majetku a příjmů, aby i pan Okamura musel něco takového dodat. Většího populistu budete těžko hledat. Jestliže voliči chtějí naletět na populismus, tak tady mají obrovskou příležitost. Ale už by se mohli po řadě měsíců, které uplynuly od zvolení pana Okamury senátorem, zeptat, co pro republiku vykonal a co splnil z toho, co voličům nasliboval, než ho do Senátu zvolili,“ připomíná Jaromír Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…