Nepřítel Nečase hrozí předvolebním peklem. U knížete a Kuby tvrdě narazil

02.09.2013 15:47

Nebudeme komentovat a zviditelňovat někoho, kdo využívá naštvanosti lidí na pravicové politiky, tvrdí volební manažer TOP 09 na konkrétní akci facebookové skupiny. Ta totiž na sociální síti slibuje pravicovým politikům, že jim před volbami připraví "peklo". „Nemyslím si, že by takové výhružky měly nějaký dopad,“ upozornil politolog Miroslav Mareš zabývající se extremismem.

Nepřítel Nečase hrozí předvolebním peklem. U knížete a Kuby tvrdě narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Samolepky Stop vládě

Levicový aktivista Milan Mráz je provozovatelem facebookové skupiny "Stydím se za vládu ČR a chci její demisi", která vyzývala k negaci vlády Petra Nečase. Teď, když je ale kabinet vystřídán jinými ministry, Mráz naopak vyzývá do boje proti Miroslavu Kalouskovi, Karlu Schwarzenbergovi (oba TOP 09) a třeba i Miroslavě Němcové (ODS). Těmto a také jiným pravicovým politikům slibuje doslova peklo.

„Konečně nastal ten 'den', kdy můžeme od plic a do očí říct všem těm zlodějům, šmejdům z pravicové koalice ODS, TOP 09 a VV, která nám tady tři roky bez mandátu vládla, co si o nich myslíme. Konečně teď vylezou na ulice, náměstí a začnou zase slibovat a žadonit o hlasy," napsal správce skupiny Milan Mráz na "zeď" facebookové stránky.

Pravicoví politici podle Mráze lhali ve vládě a budou prý lhát i během kampaně. Proto vyzývá k vypískání konkrétních politiků, kteří se na Nečasově vládě podíleli. „Vypískejte Kuby, Nečase, Bendy, Němcové, Kalousky, Gazdíky, Schwarzenbergy, Bárty, Peake a další z bývalé vlády, plivejte před nimi na zem, trhejte před nimi jejich volební programy, které budou rozdávat, křičte HANBA, STAČILO, MAFIE apod." napsal dále Mráz.

Stejně smýšlející lidé jako on mají prý těmto politikům připravit pěkné dusno.. „Připravte jim PEKLO, které na náměstích a ulicích ještě nezažili! Tři roky námi pohrdali a smáli se nám!!! Nyní se karta otáčí, využijme toho, ztrapněme je, že budou chodit kanály a stydět se vylézt na ulice! Lidi, využijme svého práva a pojďme ´do nich´, ať slyší hlas národa!!!!" uvedl také Mráz prostřednictvím skupiny "Stydím se za vládu ČR a chci její demisi".

Je ale vůbec reálné, že by na náměstích opět létala vajíčka, podobně jako tomu bylo v kampani ČSSD před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009, kdy nejedno vejce zasáhlo kupříkladu i tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka? Anebo se dá od skupiny kolem Mráze čekat ještě víc?

Pískotů a házení vajec tady už bylo!

„Já tam žádnou přímou výzvu k násilí nevidím a nemyslím si, že když někdo nadává na Facebooku na vládu, že to je něco zásadního. Podle mne tato výzva nebude mít žádný velký úspěch. To, že se na náměstích píská a házejí se tam vajíčka, tak to existovalo i před podobnými výzvami,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Miroslav Mareš zaměřující se na výzkum politického násilí a extremismu. Zdůraznil ovšem, že tuto facebookovou skupinu nezná.

„Právě proto, že kabinet Petra Nečase už padl, tak to nebude mít větší mobilizační potenciál. Ten by mohl být, kdyby vláda nepadla, ale když není síť, která se vytvořila třeba v době paroubkiády, tak i z toho důvodu to nebude mít žádný dopad,“ vysvětlil dále Mareš.

„Třicet tisíc lidí je sice dost, ale ony se všeobecně různé facebookové skupiny musí brát s rezervou. Oni téměř vždy napíší, že na určitou akci přijde tisíc lidí, ale nakonec jich tam přijde třeba jen deset. Nepodléhejme virtualizaci politiky, neboť to, co se děje na Facebooku, nemusí vždy odpovídat tomu, co se děje v ulicích,“ zmínil politolog.

Vzpomeňte, i Bohuslav Sobotka dostal pěstí...

Zda se tak mají politici „dopředu bát“, tak nad tím krčí rameny. „Jen připomínám, že třeba i Bohuslav Sobotka v minulé volební kampani dostal pěstí. Jedna výzva ale někde na internetu to podle mne neovlivní – to by se musela kolem onoho pana Mráze zorganizovat větší ´akční´ skupina. Tahle výzva proto není zas až tak zásadní, aby to vzbudilo nějaké obavy. Já osobně jsem viděl na mnoha serverech a chatech horší výzvy občanů,“ pronesl Mareš a vzpomněl i na další akce známé hlavně z devadesátých let. Třeba prý kolem republikána Miroslava Sládka byl v minulosti na náměstích také pěkný "hukot".

„Tam ale byl spíš problém toho, že když někdo protestoval proti Sládkovi, tak zasáhla jeho ochranka a ta začala lidi napadat. Byly ale i určité problémy po Sarajevu, kde zase brojili příznivci Václava Klause proti Rumlovi a Pilipovi. I tam byly různé řevy a plivance. Ale myslím si, že tato kampaň už nebude o tom, že by někdo napadal pravicové mítinky. Stalo by se to jen v případě, kdy by to bylo víc organizované. Ale to se zatím na základě tohoto jednoho facebookového profilu nejeví,“ pronesl Mareš s poukazem na to, že třeba u Paroubka to mělo étos adrenalinového trávení volného času pro část mládeže.

„A navíc to bylo proti aktivnímu politikovi. Na mítincích ale přece už nebude Petr Nečas? Ovšem nedá se nikdy vyloučit, že by někdo někde hodil třeba na Kalouska vajíčko, ale nikdy se nebude vědět, zda to byla přímá souvislost s touto výzvou,“ dodal politolog.

TOP 09: Proč to komentovat? Nechceme mu dělat reklamu

Volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček ale akci "vajíčko a plivance" na Miroslava Kalouska téměř vyloučil.

„My hlavně neděláme kontaktní kampaně, které by vypadaly jako kontaktní kampaně sociální demokracie a ani si nezveme různé zpěváky na náměstí. Pokud ale budeme mít nějakou velkou akci, tak zabezpečení je vždy na triku pořadatelské služby, která se o to stará. Já si ale nevzpomínám, že by třeba na velkém koncertu na podporu Karla Schwarzenberga došlo k nějakým konfliktům, které by byly potřeba řešit,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Poláček.

„Čím víc ale budeme komentovat jednoho pána, který využívá naštvanosti na něco, tak tím víc jim budeme přispívat ke zviditelnění,“ uvedl Poláček na adresu facebookové skupiny.

„Víte, na internetu jsou nejrůznější aktivity a třicet tisíc lidí na facebooku podle mne neznamená to, že bych se měl k tomu vyjádřit. Tím bychom jenom pomáhali onomu aktivistovi Mrázovi. Když se o tom veřejně napíše, tak bude mít jenom o nějakých dvacet tisíc fanoušků víc a to nechceme,“ zdůraznil manažer topky.

Podle něj je ale strana TOP 09 jednou z mála, která říká ano jiným facebokovým aktivitám.

Na Facebooku jsme to rozjeli jako první

„Online kampaň se stává velmi důležitým segmentem voleb. TOP 09 i náš předseda Karel Schwarzenberg v tomto komunikačním kanále, či volebním nástroji má dokonce největší náskok. Když si porovnáte to, kolik lidí máme na facebooku my a kolik ostatní strany, tak je to o několik délek dopředu. My se na těchto sítích s lidmi dokonce i bavíme,“ dodal Poláček.

Mluvčí: Zajištění setkání s voliči budou stejná

Tiskový mluvčí ODS Jiří Sochor byl ale k tématu poněkud méně sdílnější. Podle jeho vyjádření se špičky občanských demokratů neobávají nějakého násilí během kontaktních kampaní.

„Produkční zajištění setkání s voliči budou stejná jako jindy,“ odepsal e-mailem mluvčí stručně na dva dotazy ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…