Poslanci dali zelenou centrálnímu veřejnému registru smluv

21.01.2014 16:18

Návrh opoziční TOP 09 na centrální veřejný registr smluv i přes mnohé výtky dnes poslanci ve sněmovně nakonec podpořili, a to v prvním kole projednávání. Stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy by měly povinně zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy v centrálním registru. Platit by to mohlo nově také pro objednávky a faktury.

Poslanci dali zelenou centrálnímu veřejnému registru smluv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Normu, pod kterou se podepsali také koaliční zástupci z ANO a KDU-ČSL, před dalším schvalováním projednají sněmovní výbory. Dolní komora jim na to dala tři měsíce.
    
Hlavním tvůrcem normy je Jan Farský z TOP 09. Podle něj je na zákonu průlomové ustanovení, které podmiňuje platnost smluv jejich zveřejněním v registru, a to do tří měsíců od jejich uzavření.

"Pokud by tento šém měl být ze zákona vyňat, zbude jen byrokratický paskvil obtěžující slušné a nepřekážející nepoctivcům," uvedl Farský dnes za sněmovním pultíkem.


    
Oponenti ale právě tuto pasáž zákona kritizovali. Kupříkladu podle místopředsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky by to znamenalo "zásadní zásah do dosavadní smluvní praxe, který znejisťuje smluvní vztahy v období od podpisu smlouvy do jejího uveřejnění". Zrušení platnosti smlouvy, která by nebyla zveřejněna, by Chvojka nahradil finanční sankcí.


    
Podobnou úpravou, nazývanou podle jejího iniciátora "Lex Farský", se dolní komora zabývala už v minulém funkčním období, ovšem projednávání nestihla dokončit. Farský nyní zdůraznil, že nynější úprava zohledňuje připomínky, které poslanci vůči původní normě měli.

Návrh patří mezi normy, které prosazuje iniciativa Rekonstrukce státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…