Předseda ČSSD uznal: S přímou volbou jsme prezidentovi měli zpřesnit pravomoci

27.07.2013 14:47

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si stojí za tím, že přímá volba prezidenta byl dobrý nápad. Hlasoval by pro ni i teď, jen by prosazoval předcházející úpravy Ústavy. Je prý potřeba upřesnit prezidentovy pravomoci.

Předseda ČSSD uznal: S přímou volbou jsme prezidentovi měli zpřesnit pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka příliš v budoucnost Rusnokovy vlády nevěří, především bývalé vládní strany deklarovaly, že ji nepodpoří. „Je tu malé množství nezařazených poslanců, ale ani oni nestačí, aby Rusnokova vláda důvěru dostala. Až se sejdu s panem Rusnokem, tak první otázka, kterou mu chci položit, je, kde berou jeho ministři sebevědomí, že v této Poslanecké sněmovně získají důvěru,“ uvedl předseda ČSSD pro Aktuálně.cz.

Pokud by úřednická vláda přece jen prošla, alespoň je podle Sobotky potřeba spolupracovat na rozpočtu na příští rok. „Pokud by vláda přeci jen měla ambice některé zákony změnit, tak by je sociální demokracie měla podporovat, pokud budou v souladu s naším programem,“ dodal Sobotka. Na mysli měl například lepší čerpání evropských peněz či otázku poplatků ve zdravotnictví.

Někteří politici již veřejně kritizovali Miloše Zemana za jeho konání v roli prezidenta. Podle některých se chová spíše jako v systému prezidentské demokracie. Toho, že ČSSD podpořila přímou volbu, ale Sobotka nelituje.

„Dodrželi jsme slib, který jsme dali před volbami. Dodrželi jsme ho důsledně, byť nám pravicové strany situaci zkomplikovaly tím, že odmítly prosazovaná zpřesnění Ústavy. Neznamenalo to, že by ČSSD zahajovala přechod od parlamentní demokracie k prezidentské. Vnímali jsme to jako posílení role občana,“ vysvětluje předseda největší levicové strany v ČR.

Spolu s tím dodal, že by pro přímou volbu hlasoval znovu, pokud by to původně slíbil v předvolební kampani. „Sliboval bych to výslovně v návaznosti na další úpravy Ústavy. Parlament nevyužil příležitosti, aby ji zpřesnil, a to do budoucna může znamenat určité politické komplikace, které podle mě České republice nic dobrého nepřinesou,“ uzavírá Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…