Úspěšný a bohatý Andrej Babiš. Expert rozkrývá jeho tajemství

26.11.2013 16:59

Andrej Babiš – pro jedny spasitel, pro druhé nepochopitelný fenomén, který pronikl na českou politickou scénu. Co stojí za jeho úspěchem a příklonem tolika Čechů k jeho osobnosti? ParlamentníListy.cz tuto otázku rozebraly se sociologem Janem Hartlem.

Úspěšný a bohatý Andrej Babiš. Expert rozkrývá jeho tajemství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Když před zhruba dvěma roky Andrej Babiš v jednom z rozhovorů, které poskytl médiím, překvapivě ostře zkritizoval poměry v zemi, asi jen málokdo by věřil, že do té doby spíše v pozadí se držící veleúspěšný podnikatel a šéf Agrofertu, usedne v poslanecké lavici. A co víc, dost možná i ve vládě.

Jenže Babiš měl „tah na bránu“, vybudoval hnutí ANO 2011, z kterého vzniklo současné ANO – hnutí, o kterém mnozí hovoří jako o skutečném vítězi předčasných voleb (i když bylo druhé za ČSSD – ovšem s poměrně těsným rozdílem). V čem je jiný? Čím mohl okouzlit Čechy? Co od něj očekávají? To jsou vše otázky, které se nabízejí. Stojí za tím jeho obrovské bohatství? Úspěch, kterého dosáhl s firmou? Zafungoval lidský pud, kdy jsou k silným a úspěšným jedincům přitahováni ti slabší, a to z jakýchkoli důvodů, včetně vlastního profitu?

„Řekl bych, že následovat úspěšného člověka je při jmenování těch faktorů faktor poměrně podružný, spíše někde v pozadí. Co ale odhalily naše výzkumy veřejného mínění, je to, že lidé v Česku trpí již více jak deset let nedostatkem silných a kompetentních vůdců. V angličtině je na to speciální výraz, který čeština ani neumí přesně přeložit. Nicméně slovo vůdce je mu nejbližší,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Recyklovaní, slabí politici – místo nich Češi hledají silné osobnosti

Podle něj silné a kompetentní vedení postrádají Češi na mnoha dalších úrovních, včetně pracovního, a tak se v nich začíná projevovat despekt. „Politici jsou u nás recyklovaní, slabí, nevyzpytatelní, už třeba i proto, že se do svých funkcí až na několik výjimek dostávají shora – třeba přes funkce různých asistentů. Rozhodně se tam nepropracovávají často zdola, z regionální politiky, což by lidé přivítali a ocenili. Andrej Babiš je v tomto odlišný, lidé ho tak i vnímají a projektují do něj svá očekávání,“ konstatoval dále sociolog.

Podle něj skuteční lídři v Česku nebyli požadováni ani v historii, spíše se sázelo na různé zákulisní politikaření a podobně. V jiných zemích je však vůdce velmi žádoucí, což můžeme vidět například ve Spojených státech, kde se vůdcové v politice nutně vyskytují a vedou se pak v předvolebním čase jen diskuze o tom, kdo z nich je kompetentnějším vůdcem.

Horší už to být nemůže…

„To u nás zvyklostí není. Lidé jsou nespokojení, ale říkají si po těch předchozích zkušenostech, že horší už to snad nebude, proto dali prostor nové tváři, za kterou vnímají kus práce a kterého jako lídra vidí. To, že ta práce dotyčné osobě přinesla úspěch, bych však viděl skutečně až jako jeden z posledních faktorů toho, proč se Češi pro Andreje Babiše rozhodli,“ doplnil ještě Hartl.

Připomněl i to, že v případě Babiše je část Čechů ochotna opomenout i případné pozitivní lustrační osvědčení. „Nelze říci, že by to nevadilo vše, existuje tu poměrně silná skupina, pro kterou je to zcela zásadní ukazatel o tom, kdo do politiky má vstupovat a kdo nikoli – to ostatně také potvrzují průzkumy veřejného mínění. Ovšem stejně tak velká už je dnes skupina lidí, která si uvědomuje technické nedostatky lustračního zákona, toho, že v záznamech mohou být uvedeni jen někteří, zatímco ti skutečně v té době mocní, zmizeli. Třeba kvůli tomu, že se zničily jejich složky nebo ty dotyčné osoby prostřednictvím stále mocných známých dosáhly toho, že byly ty záznamy promazány a podobně. Koneckonců, kdo se o činnost tajných složek trochu zajímá, tuší, že ti, co mohli mít velký vliv na neštěstí lidí tím, že na ně donášeli a měli je rozpracované, ani nikde uváděni nebyli a mohou tak být prakticky kdekoli, na jakýchkoli funkcích i v současnosti. Každý průměrně informovaný člověk ví, že se v politice navíc pohybují od devadesátých let, kdy snahy o lustrace byly pochopitelné, stále stejní lidé…A jsou to ti, co v Češích vzbuzovali v poslední době despekt. I proto vsadili nyní na Babiše a již jim nevadí ani to, že by lustrační osvědčení nebylo takovou nutností,“ zakončil pro ParlamentníListy.cz odpovědi na otázky Hartl.

Babiše chtěli ti, co jsou hrdí, že se uživí sami

Politoložka Vladimíra Dvořáková již krátce po volbách také pro ParlamentníListy.cz udělala souhrn bodů, které nahrály Andreji Babišovi. Jak zdůraznila, voliči především vědeli, co předchozí strany v minulosti předváděly, a proto jim už nedůvěřují. U Andreje Babiše a hnutí ANO tu zkušenost nemají, a proto se přiklánějí více k němu.

„ANO Andreje Babiše je hnutím, které nyní preferují ti voliči, kteří jsou hrdí na to, že se uživí sami, svojí prací, že k tomu nepotřebují nějakou podporu. Může jít i o drobné živnostníky, kteří ale nechtějí stát dlouhé hodiny ve frontách, když si chtějí zaregistrovat auto, jen kvůli nefunkčnosti státní správy nebo nějakých registrů. Odmítají jednat s neprofesionály, kteří jim jejich práci zbytečně komplikují a ztěžují,“ popsala Dvořáková skupinu občanů Česka, kteří zřejmě hnutí Andreje Babiše ve volbách preferovali.

Politolog Zbořil: Babiš nepoužívá pokleslou parlamentní češtinu. A boduje

Politolog Zdeněk Zbořil zase upozorňoval už ve dnech vrcholící předvolební kampaně na to, že si Andrej Babiš oťukal veřejnost a sympatie lidí už v senátních volbách. A splnil slovo, které dal – že v případě toho, pokud dají lidé najevo, že by hnutí ANO chtěli, aby se na politice státu podílelo v těch senátních a krajských volbách – půjde pak do voleb do Poslanecké sněmovny.

„Babiš se staví téměř proti všem politikům, ale přináší jeden neopomenutelný fakt: Na rozdíl od politiků napříč celým spektrem stran nemluví v těch jejich frázích – používá řeč známou z podnikatelského prostředí. Tím je odlišný a tím má šanci přesvědčit, protože lidé jsou již na zvláštní pokleslou parlamentní češtinu, kterou slýchají od všech politiků, kteří si to už ani neuvědomují, poněvadž tak mluví třeba dvacet let, alergičtí. Těžko říci, zda je ten způsob mluvy nějaká Babišova strategie, nebo je prostě takový – v tom ale v každém případě může dřímat důležitý potenciál,“ povšiml si Zbořil.

Češi stále vyhlížejí spasitele, konstatovala ruská novinářka

Ruská novinářka Irina Šulc, šéfredaktorka týdeníku pro ruskou komunitu žijící v Česku, ihned po volbách prozradila ParlamentnímListům.cz, že od většiny krajanů slyšela názor podobný tomu jejímu – tedy že vítězem voleb se skutečně stal Andrej Babiš.

„Potvrdilo se tím ale také to, že Čechům je velmi blízké očekávání nějakého spasitele, kterého tentokrát vidí právě v Babišovi. Věřím, že by mohl pomoci stabilitě, a to si přeju úplně stejně jako všichni jiní občané tady u vás. Ukázalo se i to, že i když byly obrovské snahy Babiše jakkoli poškodit, zdiskreditovat, tak že se tím lidé nenechali ovlivnit – což je dobře,“ shrnula Irina Šulc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…