Ministr Picek se chystá na Páleníkovu židli. Víme, co s ním chce udělat

12.12.2013 9:22

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek podle zdroje ParlamentníchListů.cz už řeší, co bude dělat po odchodu z vlády Jiřího Rusnoka. Má zájem o vedení Správy hmotných rezerv, které nyní šéfuje Ondřej Páleník. Exředitel Vojenského zpravodajství čelí obvinění v kauze Nagyová.

Ministr Picek se chystá na Páleníkovu židli. Víme, co s ním chce udělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Vlastimil Picek

Informaci získala redakce ParlamentníchListů.cz od obvykle dobře informovaného zdroje z okolí ministra obrany.

„Generál ve výslužbě Picek si pro sebe nárokuje po skončení své mise na Ministerstvu obrany post předsedy Správy hmotných rezerv, a to na místo jeho stávajícího šéfa, taktéž generála ve výslužbě (Ondřeje) Páleníka, pokud se nestane v nové vládě opětně ministrem obrany nebo alespoň jeho prvním náměstkem,“ sdělil naší redakci zdroj z Pickova okolí.

Podle něj Picek tlačí na to, aby byl Páleník ze své funkce, do které byl jmenován, vyhozen pod záminkou jeho už delší dobu trvajícího trestního stíhání ve věci zneužití vojenských špionů ve prospěch milenky a šéfky úřadu expremiéra Nečase Jany Nečasové.

Picek prý budoucnost neřeší

Picek informaci ParlamentníchListů.cz ústy svého mluvčího Jana Pejška samozřejmě popřel. „Vlastimil Picek se nyní plně soustředí na práci ministra obrany a budoucnost nijak neřeší. Žádnou konkrétní představu zatím nemá,“ sdělil Pejšek.

Redakce proto oslovila předsedy stran pravděpodobné budoucí vládní koalice s otázkou, co na to říkají. Z jejich odpovědí se zdá, že Picek moc šancí nadále být placen penězi daňových poplatníků u nové vlády nemá.

„Odmítáme spekulovat jak nad odbornými kvalitami pana generála Picka, jeho jmenováním, tak nad případným odvoláním pana Páleníka. Obecně lze říci, že 'pěkná místečka za odměnu', tzv. trafiky, nejsou ničím, co by poslanci hnutí ANO schvalovali. A právě proto bylo v našem volebním programu prioritou přijetí tzv. služebního zákona, který by alespoň částečně řešil i trafiky. Na služebním zákonu intenzivně pracujeme,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Radka Burketová, tisková mluvčí hnutí ANO.

Mluvčí socialistů Jan Štoll uvedl, že v současnosti probíhají jednání o programu nové vlády a byla zahájena rámcová debata o případném personálním složení vlády. „O něčem takovém se nejedná. O podobných personálních otázkách by měl ale rozhodovat případný speciální personální výbor vlády. Jednou z podmínek výkonu takovéto funkce by ale měla být mimo jiné odborná způsobilost,“ řekl Štoll.

Tiskový odbor KDU-ČSL si na rozdíl od předcházející dvojice hnutí a strany naordinoval bobříka mlčení. Jen tak lze pochopit, že i přes opakované žádosti o vyjádření a urgence se jeho mluvčí Miriam Farská omluvila, že se jí vyjádření nepodařilo sehnat. Jako důvod uvedla údajné časové zaneprázdnění osob kompetentních v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…