Statisícové odměny na vládě skončí, slíbil Rusnok. Byla to prý nehoráznost

04.08.2013 16:31

Premiér Jiří Rusnok v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi slíbil, že odměny vedoucích pracovníků na Úřadu vlády budou mnohem nižší, než jaké byly za dob expremiéra Petra Nečase. Právě z této éry se na Rusnokův popud na veřejnost dostaly přehledy platů a jednotlivých odměn.

Statisícové odměny na vládě skončí, slíbil Rusnok. Byla to prý nehoráznost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Ze zveřejněných tabulek podle serveru Aktuálně.cz vyplývá, že například bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul si v letech 2011 a 2012 měsíčně vydělal 97 460 korun. V roce 2011 si navíc ještě přišel na odměnu ve výši 1,15 milionu korun a o rok později dokonce na částku 1,65 milionu korun.

Bývalá šéfka kabinetu Nečase Jana Nagyová byla také štědře odměňována. Mezi roky 2010 a 2012 pobírala přes 900 tisíc korun ročně a její odměny za toto období přesáhly částku 2,4 milionu korun. Nejvyšší odměnu dostala za rok 2011, a to konkrétně 1,22 milionu.

S takovými odměnami Rusnok zásadně nesouhlasí a veřejně deklaroval, že nový šéf Úřadu vlády, Radek Augustin, si vydělá peněz mnohem méně. Jeho základní plat činí přibližně 90 tisíc korun měsíčně, tedy o deset procent méně než Poul. Ostatní pracovníci dle jeho slov získají odměny přiměřené jejich platu, což prý představuje ročně 20 procent základního platu, u mimořádně výkonných lidí nanejvýš 30 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…