296 darovaných kol za jediný den. Zlíňané, díky

22.04.2016 18:00

296 darovaných bicyklů za jediný den. To je výsledek dalšího ročníku projektu Kola pro Afriku, který se uskutečnil ve Zlíně.

296 darovaných kol za jediný den. Zlíňané, díky
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Staré, nepoužívané či nefunkční bicykly bylo možné věnovat na dvou místech. Na náměstí Míru se jich sešlo 196, na Mariánském náměstí ve Štípě rovná stovka. „Zajímavostí je, že oproti předchozím rokům vzrostl počet dárců, který věnovali více než jedno kolo. Všem, kteří pomohli, od dárců po organizátory, moc děkujeme,“ vzkázal radní Josef Novák, který se tímto projektem zabývá. „Někteří lidé darovali i tři kola. Všichni byli vstřícní, ochotní pomáhat,“ doplnila radní Jana Bazelová, která se sbírky také účastnila.

Svoz kol a jejich dočasné uložení zajistily Technické služby Zlín. „Za bezplatnou logistickou podporu patří poděkování Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice,“ řekl cyklokoordinátor zlínské radnice Martin Habuda.

Darovaná kola budou předána obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku, která zajistí jejich opravu, převoz a předání lidem v Gambii. Postará se také o vyškolení v základech údržby.

Kola dostávají v Gambii děti, které bydlí daleko od svých škol. „Bez nich by se k vyučování dostavovaly těžko. Vzdálenosti do školy jsou v rozmezí od osmi do patnácti kilometrů,“ upozornil Roman Posolda, ředitel společnosti Kola pro Afriku.

Kola pro Afriku jsou projektem, který Zlíňany zajímá. V roce 2015 darovali během jednoho dne dokonce 329 kol, čímž velmi pravděpodobně vytvořili celorepublikový rekord v této iniciativě. Věnovat bicykly africkým školákům budou moci i příští rok, sběrnými místy budou opět náměstí Míru a poprvé zřejmě také sídliště Jižní Svahy.

Další informace k projektu naleznete na www.kolaproafriku.cz, nebo na http://www.zlin.eu/tv-zlin-reportaze-kola-pro-afriku-kdo-je-opravuje--aktuality-2959.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …