Aplikace Lepší místo se v Jablonci ujala

10.09.2015 18:17

Od května letošního roku využívá město Jablonec nad Nisou pro komunikaci s občany mobilní aplikaci Lepší místo. Aplikace slouží k rychlému hlášení nedostatků ve městě prostřednictvím fotek pořízených mobilem. Během pěti měsíců zadali občané Jablonce celkem 91 podnětů, a to zejména k úklidu města, opravám laviček, technickému stavu vozovek a chodníků, autovrakům.

Aplikace Lepší místo se v Jablonci ujala
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Vyřízení jednotlivých tipů se liší dle jejich časové i finanční náročnosti. Rychleji je vyřízen podnět typu nepořádek kolem popelnic, černá skládka, nefunkční pouliční osvětlení. V těchto případech to bývá v řádu jednoho či dvou dní. Naopak větší časová náročnost je u podnětů,  kde je nutné dodržet zákonem stanovené lhůty, např. likvidace autovraků, což je 60 dní, nebo kde je nutné vypracovat projekty, oslovit více dodavatelů, např. rozsáhlejší opravy vozovek a chodníků, opravy herních prvků a městského mobiliáře,“ vysvětluje postup Martin Oklamčák, vedoucí odd. interního auditu a stížností jabloneckého magistrátu.

Telefon k tipu přiřadí dle bodů GPS příslušnou pozici a s krátkým popisem jej aplikace odešle na  server Lepší místo, který jej přepošle na magistrát. Aplikaci mohou využívat i lidé, kteří nemají chytrý telefon. Nedostatek lze vyfotit i běžným fotoaparátem a odeslat jej z počítače na webu lepsimisto.cz. Výhodou je obousměrná komunikace. Občan svůj tip nejen zadá, ale může na internetu sledovat, jak je s ním ze strany města nakládáno. 

„Každý podnět, který k nám prostřednictvím aplikace Lepší místo dorazí, prověří zaměstnanec konkrétního oddělení a vyřizuje dle závažnosti. Pokud je to možné, náprava je provedena ihned, případně je zahrnuta do plánů oprav jednotlivých oddělení,“ říká Oklamčák.

„Z dosavadního vývoje i ohlasů, které jsem zaznamenal je zřejmé, že se aplikace mezi lidmi ujala. Úřad získává okamžité náměty, což je velká pomoc při správě města a naopak lidé dostávají zpětnou vazbu, jak je s jejich podněty nakládáno. Nejen díky této aplikaci je Jablonec moderním a otevřeným městem a doufám, že takto nastartovaná komunikace vydrží a přispěje k tomu, aby Jablonec byl lepším místem,“ konstatuje primátor města Petr Beitl.

Příklad vyřízení tipu – nebezpečný most v ulici Horská, tip zaslán 13. 5. 2015, vyřízen 10. 7. 2015.

„Zábradlí u lávky bylo dožilé a skutečně nebezpečné. Oprava zábradlí byla plánovaná a podnět od občana její nutnost podpořil,“ komentuje vyřízení tipu na špatné zabezpečení mostu v Horské ulici vedoucí odd. správa komunikací Pavel Kozák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…