Běloruské odborníky zajímaly sociální služby města Plzně

11.04.2018 18:47

Sociální služby města Plzně pro seniory a zdravotně postižené zajímaly především běloruskou delegaci z města Navapolack. Celkem deset zástupců ze školství, nemocnic, vedení magistrátu či zástupců občanské společnosti přijeli do České republiky, aby zjistili, jak funguje zdejší sociální systém.

Běloruské odborníky zajímaly sociální služby města Plzně
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na plzeňské radnici je přijaly Eva Herinková, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí, společně s Alenou Hynkovou, vedoucí magistrátního odboru sociálních služeb, ve středu 11. dubna. „Plzeň je městem s průmyslovou tradicí, světově vyhlášeným pivovarnictvím, ale také s bohatou sítí sociálních služeb, kterou velmi významně finančně podporujeme, ať už v rámci magistrátních projektů, tak především formou dotací pro organizace zajišťující sociální služby,“ řekla v úvodu setkání náměstkyně Eva Herinková, která také připomněla velmi úspěšný plzeňský projekt Senior Expres, jenž se stal inspirací pro ostatní města v České republice.

Alena Hynková seznámila delegaci s fungováním odboru a se sítí služeb na území města. „Cílem naší krajské metropole je tak optimální síť sociálních služeb, aby se občan v nepříznivé životní situaci neocitl bez pomoci. Město se staví velmi vstřícně k daným službám a ze svého rozpočtu poskytuje 46 milionů korun na podporu sociálních služeb jako provozní dotace. Nad to financuje projekty a ostatní činnost odboru ve výši 8 milionů korun,“ vysvětlila Alena Hynková.

Běloruské kolegy zajímaly především služby poskytované osobám se zdravotním postižením. Kromě bezbariérových veřejných institucí, zastávek a vozů MHD, každodenního svozu hendikepovaných dětí do škol podporuje město pro zdravotně postižené výlety, výuku znakové řeči do škol či tlumočení pro neslyšící občany na úřadech magistrátu.

Dalším stěžejním tématem byla podpora seniorů na území města Plzně. Zástupkyně města především vyzdvihly financování volnočasových aktivit dotovaných z městského rozpočtu pro seniory. Ty především zajišťuje Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, který chce nyní rozšířit své působení do třetího a čtvrtého obvodu. Dále mají senioři možnost navštěvovat Plzeňskou senior akademii nebo se například účastnit festivalu Senioři baví seniory. Dále návštěvu z Běloruska zajímaly speciální a praktické školy, inkluze na školách či chráněné bydlení.

Navapolack je průmyslové město ve Vitebské oblasti v Bělorusku s více než sto tisíci obyvatel. Bylo založeno v roce 1958.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…