Benešov: Starosta hovoří o komunikaci v politice a o plánech v obci

18.02.2017 8:35

Po roce na radnici jsem bohužel zjistil, že demagogie a zčásti i zastrašování spojené se zkreslováním jasně podaných informací je naprosto normální, jen když poškodí tzv. „politické rivaly“. Ale ptám se, jakápak politika?

Benešov: Starosta hovoří o komunikaci v politice a o plánech v obci
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Můj názor je, že politika se má v Benešově dělat dva týdny před volbami a potom maximálně dva týdny po volbách. Zbylé roky mezi volbami se má pracovat pro město a jeho občany.
Proto se musím usmívat, i když hořce, slyším-li nářky nad záměrem spolupráce se strategickým partnerem v oblasti městské energetiky. Ubezpečuji všechny, že majetek, byť v korunové hodnotě, nebude prodán či jinak „zašantročen“. Městská tepelná zařízení zůstanou nadále městským majetkem, město bude moci nadále vstupovat do strategických rozhodnutí této společnosti a především – cena tepla bude nižší. To bude totiž hlavní atribut smlouvy mezi městem a případným partnerem.

Dalším zásadním prvkem bude průběžné investování do technologií tak, aby po 15 letech, což je předpokládaná doba kontraktu, byla společnost moderní a konkurenceschopná. Jednání, která za tímto účelem vedeme, i za účasti naší tzv. „opozice“ a za pomoci odborníků na energetiku, včetně vysokoškolských pedagogů a právníků na oblast obchodního práva, jsou transparentní. Nejsme první, kdo se touto cestou vydal. V České republice je dnes již mnoho měst, kde tento model funguje k plné spokojenosti všech stran. Naší prioritou je Vaše spokojenost. A zároveň tento model ještě více precizovat, aby se z něj mohli učit i jinde. Myslím, že první vyúčtování tepla, kdy všichni budeme platit méně, mi dá za pravdu!

Zima jednou skončí a s jarem přijde lepší nálada, ale i chuť bavit se. Dvě nové městské obchodní společnosti – Městská sportovní zařízení a Kulturní informační centrum – budou připraveny a již se těší. Po delší dobu probíhají masivní investice do obou firem, převážně do sportovišť a budov, s jediným cílem: vrátit znovu lesk benešovskému sportu a kultuře. Intenzivně jednáme o podpoře mládežnického sportu. Připravujeme průhledný a jasný systém grantové politiky na jeho podporu. Chystáme den otevřených dveří na zimním stadionu, aby si každý mohl učinit názor, jak se dá ze zcela „zplundrovaného“ majetku, ani ne za rok, udělat zařízení s hotelem a restaurací, o které má již dnes zájem řada klubů. A proto uvažujeme o celoročním provozu. Ve spojení s atletickým oválem a fotbalovým hřištěm, doplněné plaveckým bazénem, tenisovými kurty a možným výběhem do přírody, vznikne ve středních Čechách unikátní sportovní zařízení.

Kulturní informační centrum též prochází zásadní proměnou: zatepluje se, interiéry se modernizují, připravujeme boční sál pro milovníky tance a byli jsme vybráni, coby pořadatelské město, pro Reprezentační ples Středočeského kraje.

Mnoho otázek padá z Vaší strany, strany občanů města, co bude s Hotelem Pošta a jeho divadlem, „rodinným“ městským stříbrem? Asi byste všichni měli vědět, že po 27 letech „skvělého“ hospodaření s touto nemovitostí je na ní více než 50 mil. vnitřního dluhu (voda, teplo, elektřina, odpady atd. atd.). Situace se má tak, že posudek, který měl říci, co s Hotelem Pošta, např. konstatuje: Při znovuobnovení funkce hotelu, tj. restaurační a lůžkové části, bude investice taková, že její návratnost odhaduje hranici 50 let. Nesmysl!

Co ale Benešovu akutně chybí, je spolkový dům. Zázemí pro nejrůznější kluby, sdružení a spolky, stejně jako univerzální prostory např. pro kongresy, výstavy, komorní koncerty, divadla malých forem apod. Touto cestou se vydáváme a chceme Vás pravidelně informovat o stadiích příprav rekonstrukce, včetně projektu, na stránkách těchto novin. Chceme, aby informovanost Vás, občanů, byla permanentní. Pokud se tato klíčová věc zanedbá, dochází k situacím, které jsou nepříjemné, zavádějící a zároveň snadno zneužitelné. Asi již víte, na co narážím. Ano, na městské muzeum, které má v přídomku „umění a designu“!

Jeho ředitele Mgr. Tomáše Fassatiho si velmi vážím a na velkou spoustu věcí máme podobný názor. Design je velmi moderní směr v jeho branži a on sám je velmi uznávaným odborníkem, který mnohokrát zviditelnil Benešov. Jsem na to hrdý a neváhal jsem to zdůraznit i veřejně v médiích. Na čem jsme se také shodli, je fakt, že mu v životě muzea chybí člověk, který by pečoval dennodenně o praktický chod a měl na starosti všední záležitosti, jež ředitele odvádějí od práce vizionáře. Dohodli jsme se, že provedeme radikální změnu tváře muzea, ale s maximálním akcentem na dosavadní směřování instituce. Je třeba setřídit sbírky, zajistit nové depozitáře, dát novou tvář expozicím, vytvořit, pokud možno, lepší podmínky pro edukační činnost. Asi by se to i v tichosti podařilo a muzeum by se na jaře letošního roku mohlo stát „výkladní skříní“ Benešova, kdyby nebylo jedné nešťastné zprávy našeho rozhlasu, která suše konstatovala uzavření muzea. Průšvih na krku, dedukce, co za tím je, a z komára velbloud je na světě. Pevně doufám, že s Tomášem Fassatim budeme na jaře společně otevírat expozice muzea a Vás že přijde co nejvíce. Vidíte, řeklo by se: jedna zpráva!

Krásnou zimu a bohatou nezkreslenou komunikaci mezi lidmi přeji Vám všem!

Ing. Petr Hostek, MBA, starosta města Benešov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…