Břeclav: Židovská obřadní síň se dočká rekonstrukce

12.01.2023 12:03 | Tisková zpráva

Dotaci 11 milionů korun se podařilo získat Břeclavi na rekonstrukci židovské obřadní síně. Významná památka se tak po dekádách snažení o získání finančních prostředků dočká opravy.

Břeclav: Židovská obřadní síň se dočká rekonstrukce
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

“V loňském roce se nám podařilo dohodnout přeshraniční spolupráci s městem Sládkovičovo, se kterým nás pojí historie rodu Kuffnerů. Výsledkem této spolupráce je projekt Na věčnou paměť, na který se nám nyní podařilo získat peníze,” zní ve společném prohlášení vedení města.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Celková cena rekonstrukce se má pohybovat kolem 23 milionů korun, k dotaci 11 milionů korun přidá Břeclav 12 milionů ze svého rozpočtu. Opravou projde kaple i prostranství před hřbitovem. Sládkovičovo v rámci podpory opraví také prostory zámeckého parku.

“Stavba musí být podle dotačních podmínek programu přeshraniční spolupráce INTERREG dokončena do konce roku 2023. Termín je šibeniční, ale věříme, že to stihneme. V loňském roce jsme instalovali na židovský hřbitov panely s historickou tématikou, o rok dříve jsme provedli zajištění kaple a v místě probíhají komentované prohlídky nebo koncerty pro veřejnost. Místo má podle nás silnou atmosféru,” dodávají zástupci radnice.

K posvěcení záměru se sejdou na mimořádném zasedání zastupitelé města ve středu 18. ledna.

Rodina Kuffnerů byla podnikatelská rakousko-uherská a později rakouská, slovenská a česká rodina židovského vyznání. Na území dnešní České republiky působili Kuffnerové především v Břeclavi, odkud pocházejí. Nejvýznamnějším členem byl první židovský starosta Břeclavi, cukrovarník Hermann Kuffner, roku 1900 povýšený do šlechtického stavu. Druhá větev rodu Kuffnerů, kterou reprezentoval Karl Kuffner, působila v dnešním slovenském Sládkovičovu, kde stojí historicky slavný cukrovar, rodinná hrobka a kostel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…