Břeclav bude mít více strážníků a nové kamery

30.04.2012 7:30

Téměř milion korun na zvýšení bezpečnosti ve vyloučené lokalitě pomůže zabezpečit městské byty v ulicích Na Zahradách – Riegrova – Krátká. Dojde k pořízení bezpečnostních dveří s čipovým přístupem, vchody budou mít nové osvětlení s čidly a bezpečnost zajistí i telefony a zvonky.

Břeclav bude mít více strážníků a nové kamery
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Pět nových strážníků a deset kamer bude nově dohlížet na bezpečnost v Břeclavi. Starosta města Oldřich Ryšavý na středečním zasedání rady města doporučil navýšení počtu příslušníků městské policie na stav, který měla Břeclav ke konci roku 2006. Tedy na 29. Nevyhovující kamerový systém začnou doplňovat i nové kamery. Současný kamerový systém není v majetku města, proto bude pořízený nový. V první fázi by to mělo být deset kamer v centru města.

„Odhad na jejich pořízení je asi milion korun plus dalších šest set tisíc na vybudování koncového dispečerského pracoviště. V nejbližších dnech bych se měl spojit se zástupcem ministerstva vnitra, se kterým projednám možnosti dotací. Stejně tak máme přislíbenou pomoc kraje,“ uvedl starosta Oldřich Ryšavý.

Jak ale upozornil, v případě, že by Břeclav na dotace nedosáhla, je město schopné zaplatit pořízení kamer ze svého rozpočtu. Další kamery by pak měly být na sídlišti Na Valtické a v rizikových oblastech, kde dochází ke zvýšené protiprávní činnosti. Dohled kamerového systému plánuje město a městská policie také na budoucím přestupním terminálu integrovaného dopravního systému.

Téměř milion korun na zvýšení bezpečnosti ve vyloučené lokalitě pomůže zabezpečit městské byty v ulicích Na Zahradách – Riegrova – Krátká. Dojde k pořízení bezpečnostních dveří s čipovým přístupem, vchody budou mít nové osvětlení s čidly a bezpečnost zajistí i telefony a zvonky.

„Chceme sem pořídit i kamerový systém, který by dohlížel na veřejné prostranství i jednotlivá patra,“ sdělil starosta. Nutný je však souhlas tamních obyvatel.

Od prvního května startuje projekt Okrskář, který připravoval velitel městské policie od svého nástupu v lednu. „Rozdělíme tím přímý výkon služby na hlídkovou a obchůzkovou činnost. Břeclav bude mít pět okrsků a každý bude mít svého strážníka s územní a objektovou odpovědností,“ upřesnil velitel Stanislav Hrdlička.

Okrskář bude hlavně partnerem pro obyvatele daného okrsku. „Bude získávat místní, objektové a osobní znalosti, zmapuje bezpečnostní a jiná rizika, která následně vyhodnotí. Bude také provádět opatření k jejich odstranění ve
spolupráci s úřady a obyvateli,“ doplnil velitel, podle kterého bude okrskář v případě konfliktů hrát hlavně roli mediátora, tedy prostředníka. V jeho popisu práce je samozřejmě i prevence.

Břeclavské radnici se nově podařilo získat peníze na dva asistenty prevence kriminality. Jeden bude působit v lokalitě Na Zahradách – Riegrova – Krátká, druhý pak na sídlišti Na Valtické. „Vypracovali jsme projekt Bezpečná Břeclav – Zelená dětem, kdy chceme získat detektor kovů na vyhledávání aplikačních pomůcek a dalších nebezpečných kovových předmětů hlavně na pískovištích. Důležitá je i dopravní prevence, takže počítáme s osvětou dětí ze škol a školek a obstarání reflexních vest, blikačů či pásek,“ nechal se slyšet starosta Ryšavý.
Co se týče předcházení páchání přestupků či trestných činů u dětí a mládeže, pozadu nezůstává ani sociální odbor. Dokud bylo vyplácení sociálních dávek v jeho kompetenci a povoloval to zákon, vyžadoval městský úřad splňování přísných podmínek pro přidělování dávek, například posílání dětí do školy či péče o děti. Velmi časté jsou také kontroly na podávání alkoholu mladistvým.
Za poslední tři roky přistoupili úředníci i k represivním opatřením. Viz následující statistika:
o rok 2009 -  ústavní výchova v 5 případech a soudní dohled v 19 případech
o rok 2010 – ústavní výchova ve 4 případech a soudní dohled v 11 případech
o rok 2011 – ústavní výchova ve 12 případech a soudní dohled ve 23 případech

Prvního května začnou opět pracovat desítky lidí také v rámci veřejně prospěšných prací. Celkem by mělo být v ulicích města vidět až sto dlouhodobě nezaměstnaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: breclav.org

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…