Brno: Energetický management šetří peníze v prvních městských budovách. Přidají se další

23.07.2016 12:47

Rok běžící projekt Energetického managementu přináší první výsledky.

Brno: Energetický management šetří peníze v prvních městských budovách. Přidají se další
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Domov pro seniory Kociánka instaloval LED osvětlení a částečně vyměnil spotřebiče za energeticky úsporné. Snížil tak svou spotřebu elektrické energie o více než 35 procent, což představuje úsporu přes 350 tis. Kč ročně. Veřejná zeleň města Brna bude díky centrálnímu nákupu energií odebírat zemní plyn o polovinu levněji a výrazně ušetří veřejné finanční prostředky také na elektřině.

„Mít dobrý přehled o spotřebě a nákupních cenách energií se určitě vyplatí. Také město se proto rozhodlo zavést systém energetického managementu, aby mohlo srovnávat spotřeby energií v jednotlivých budovách a navrhovat opatření k efektivnějšímu hospodaření. Mít perfektní přehled o energetické náročnosti každé městské budovy je základ pro jakákoli chytrá řešení, která sníží plýtvání energií, ušetří peníze a pomohou zlepšit znečištěné ovzduší,“ řekl Martin Ander, náměstek brněnského primátora pro životní prostředí.

Odbor životního prostředí v loňském roce vybral pilotní skupinu 45 městských budov s celkem 154 odběrnými místy, které spravuje 14 městských příspěvkových organizací. Patřily mezi ně především domovy pro seniory, ale také např. ZOO či Veřejná zeleň města Brna. V rámci zavádění energetického managementu byly prověřeny jejich náklady za teplo, elektřinu, plyn a vodu v posledních 3 letech. Na základě také těchto dat byl pro každou budovu vypracován tzv. akční plán opatření s cílem snížit její energetickou náročnost a ušetřit tak emise do ovzduší i peníze z veřejných rozpočtů. Mezi nejčastěji doporučovaná opatření patří výměna plynových kotlů za moderní kondenzační, úplné či dílčí zateplení obálek budov, revize časového řízení ohřevu teplé vody, optimalizace distribučních a dodavatelských sazeb, instalace úsporného LED osvětlení a další.

Energetický management městských budov využívá informační systém EnergyBroker, který je jednoduše přístupný pro všechny dotčené osoby pomocí webového rozhraní. Rada města Brna tento týden rozhodla o pokračování projektu prodloužením smlouvy s poskytovatelem systému. V letošním roce by tak mělo být zapojeno dalších 45 budov spravovaných deseti příspěvkovými organizacemi města (např. Knihovnou Jiřího Mahena, Hvězdárnou ad.). Na konci roku tak bude online monitorována spotřeba v pětině městských budov. V následujících letech pak budou do systému energetického managementu postupně zapojeny všechny budovy v majetku města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…