Brno: Na základě zkušeností řidičů se mírně změní ceník parkovného ve městě

28.06.2016 18:45

Na základě půlročních zkušeností s novým rozvrhem placeného parkovného v centru Brna a s provozem parkoviště Park and Ride u Ústředního hřbitova dnes Rada města Brna mírně upravila ceník parkovného.

Brno: Na základě zkušeností řidičů se mírně změní ceník parkovného ve městě
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Nový ceník začne platit od 1. července 2016 a bude dostupný na webových stránkách Brněnských komunikací věnovaných parkování www.bkom.cz/parkovani

„Nový ceník parkoviště Park and Ride mění délku zvýhodněného parkování z 12 hodin na 24 hodin tak, aby řidiči, kteří zde auto nechávají například během pracovní doby, mohli využít tohoto parkoviště i při případném večerním programu ve městě,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora pro oblast dopravy Matěj Hollan.

Nový ceník P+R
První dvě hodiny od vjezdu                                                        zdarma
Do 12 hodin od vjezdu                                                                 20 Kč
Dalších započatých 24 hodin, max však 72 hodin                     100 Kč
Ztráta parkovacího lístku                                                            500 Kč
Celkem po sobě jdoucích 96 hodin od vjezdu vozidla              Aktuální cena odtahů

Druhá změna se týká lokalit v centru města, kde je nyní zpoplatněno parkování ve všední dny od 7 do 22 hodin a v sobotu od 7 do 13 hodin. V tomto režimu dále zůstává městská památková rezervace, kde se rezidentům vydávají R a RP karty k parkování (ohraničeno ulicemi Koliště, Moravské náměstí, Husova, Nádražní, Benešova a Malinovského náměstí).

V oblastech mimo tuto oblast, kde se karty vydávat nemohou, se vrátí  původní rozvrhu zpoplatnění. Bezplatné parkování zde ve všední den bude možné opět již od 18 hodin. Jde o parkoviště na ulicích Bratislavská, Dornych, Husitská, Komenského náměstí, Kounicova, Lidická, Mendlovo náměstí, Mezírka a třída Kapitána Jaroše.

„Z důvodu prodloužení zpoplatněné doby zůstávala parkovací místa na parkovištích mimo městskou památkovou rezervaci vybavených parkovacími automaty po ukončení provozní doby obchodů prázdná, ale rezidenti tato místa využít bezplatně nemohli. Tento stav neodpovídá tomu, co jsme zamýšleli, proto bude parkování v těchto lokalitách opět bezplatné už od 18 hodin,“ popsal náměstek Matěj Hollan.

Po půl roce od zavedení změn a spuštění nové aplikace pro systém Inteligentního parkování  (http://isip.doprava-brno.cz/#/public ) má město Brno k dispozici také vyhodnocení průzkumu spokojenosti uživatelů.

Systém je dosud ve zkušebním provozu. Osloveno bylo celkem 184 uživatelů, kteří provedli registraci do systému ISIP, v jejímž rámci zadali do systému svoji emailovou adresu. Návratnost odpovídala přibližně čtvrtině oslovených.

Průběh pilotního provozu ukázal poměrně značnou ochotu veřejnosti používat moderní technologie pro parkování. K účasti na pilotním testování byli rezidenti motivováni pozitivně a to v podobě tarifních úlev. Takto zvolený přístup se zpětně ukázal být jako velmi vhodný a napomohl zvýšení přijatelnosti systému při jeho náběhu, což je při zavádění nových systémů pro veřejnost vždy kritické období. Ze strany veřejnosti tak byly zaznamenány pozitivní ohlasy na jeho zavedení.

Během pilotního testování nebyly na straně systému ISIP zaznamenány žádné výpadky funkčnosti nebo neočekávané chování a systém se tak ukázal být spolehlivým jak ve smyslu jeho funkcionalit, tak vazeb na do něj integrovaná data z externích systémů. Funkce ISIP byly navíc průběžně rozšiřovány/upravovány v závislosti na zpětné vazbě od uživatelů.

Na základě tohoto průzkumu bude město Brno v provozu této aplikace a souvisejících zvýhodnění pro její uživatele pokračovat do zavedení nového systému regulace vjezdu a parkování v centru Brna, jehož spuštění se očekává 1. 1. 2017.

Tiskovou zprávu o spuštění systému najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…