Brno: Podpora kultury musí být vícezdrojová

13.11.2011 21:25

Město Brno zahajuje jednání o změnách ve financování brněnské kultury. Zastupitelé města schválili v úterý 8.listopadu 2011 materiál o vícezdrojovém financování brněnských kulturních institucí s tím, že bude žádat od Jihomoravského kraje, Ministerstva kultury ČR a Ministerstva financí ČR stálou finanční podporu a to vzhledem k nadregionálnímu významu některých brněnských divadel a orchestrů.

Brno: Podpora kultury musí být vícezdrojová
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Za poslední čtyři roky překročil počet mimobrněnských návštěvníků, pro které soubory Národního divadla Brno, Městského divadla Brno, Centra experimentálního divadla, Divadla Radost a Filharmonie Brno připravily svá představení či koncerty, asi 292.000 ročně. Jde tedy o zhruba 35 % z celkové roční návštěvnosti.

Statutární město Brno tak prostřednictvím svých výše uvedených kulturních institucí zajišťovalo kulturní vyžití v posledních čtyřech letech pro více než 1.169.000 mimobrněnských občanů, kteří tvoří více než 35 % všech návštěvníků uvedených scén.

„Není možné tímto způsobem donekonečna financovat brněnskou kulturu pouze z jednoho rozpočtu, mám namysli rozpočet města Brna. Budeme proto usilovat o zapojení vícezdrojového financování, tedy budeme žádat kraj a především stát, aby našel ve svém rozpočtu stálý finanční příspěvek pro brněnské instituce, zejména pak hlavně pro Národní divadlo v Brně a brněnskou filharmonii," uvedl primátor města Roman Onderka.

Příspěvek na jednoho obyvatele
Příspěvek do oblasti kultury, vyjádřený na jednoho obyvatele města, je v Brně téměř 2.400,- Kč ročně, v ostatních městech včetně Prahy pak v rozmezí 1.800,- Kč a méně.

Podíl státní podpory - srovnání
Dosahuje-li podíl stálé finanční podpory Ministerstva kultury ČR kulturním institucím v Praze zhruba 60 % vzhledem k celkovým nákladům těchto zařízení (u ND v Praze cca 63 %, Státní opery v Praze 54 %, České filharmonie 44 % a Pražského filharmonického sboru 65 %), v Brně je tento podíl státu výrazně nižší a tvoří jen asi 1,5 % z celkových nákladů brněnských kulturních institucí. A tak zatímco se statutární město Brno podílí na těchto celkových nákladech přibližně 72 %, tvoří podíl státu k těmto výdajům města Brna pouhá 2 %.

Brno chce vyrovnaný rozpočet
Brno se rozhodlo jít cestou snižování zadluženosti města, která za poslední léta klesla o 17,5 procent na plánovaných cca 6 mld. Kč ke konci roku 2011 vč. městských částí (ke konci r. 2005 činila zadluženost 7,3 mld. Kč). Před Brnem stojí opět velká výzva - připravit takový rozpočet, který nezatíží další generace Brňanů a Brňanek, a který v maximální míře umožní spokojený život všech občanů.

Snahy města ocenily i renomované agentury
Snahy města v oblasti rozpočtové politiky ocenily i významné renomované agentury hodnotící rating města (rating = tedy schopnost splácet své závazky). Agentura Standard & Poor's zvýšila k 13. 4. 2011 městu Brnu dlouhodobý kreditní rating z A- na A a krátkodobý kreditní rating z A-2 na A-1. Výhled hodnotí jako stabilní. Agentura Moody's Investors Service potvrdila k 26. 4. 2011 městu Brnu A2 dlouhodobý a P-1 krátkodobý rating domácí a zahraniční zadluženosti. Výhled hodnotí jako stabilní.

Rozšířené informace naleznete v tiskovém servisu www.brno.cz . Například:
http://www.brno.cz/brno-aktualne/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/brno-hospodari-tak-aby-se-nezadluzovalo-a-tyka-se-to-i-kultury-1/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…