Brno: V problémové obytné zóně je zrekonstruován druhý dům

19.02.2012 19:48

V rámci Integrovaného plánu rozvoje města Brna v problémové obytné zóně města byl 16. února 2012 slavnostně předán k užívání druhý bytový dům po celkové regeneraci – Francouzská 44. Rekonstrukce začala v květnu 2011.

Brno: V problémové obytné zóně je zrekonstruován druhý dům
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Rekonstrukce zahrnovala zesílení základů, odstranění zemní vlhkosti, vybudování půdní vestavby a nástavby, pořízení nového krovu a krytiny, ale i výměnu oken a vstupních dveří, zateplení fasády nebo instalaci rozvodů elektřiny či vody a další práce. Původní čtyři byty byly dispozičně upraveny a nástavbou, půdní vestavbou a přístavbou ve dvoře zde vzniklo osm nových bytů,“ uvedl náměstek primátora města Brna Oliver Pospíšil.

IPRM
V březnu 2009 Zastupitelstvo města Brna schválilo Integrovaný plán rozvoje města Brna v problémové obytné zóně města (IPRM). Jeho existence byla podmínkou pro čerpání  dotací z prostředků Evropské unie na zlepšení stavu v problémových obytných lokalitách. Následně Ministerstvo pro místní rozvoj ČR schválilo poskytnutí dotace na realizaci tohoto plánu.

Na aktivitách IPRM v problémové obytné zóně města (zahrnující části ulic Bratislavské, Cejlu, Francouzské, Körnerovy, Přadlácké a Staré a celé ulice Hvězdovou, Spolkovou a Soudní) spolupracuje Magistrát města Brna s městskými částmi Brno-sever a Brno-střed, na jejichž území se zóna nachází.

„Z hlediska polohy je toto území velice atraktivní, protože navazuje na centrum města. Potýká se však s vysokou mírou dlouhodobé nezaměstnanosti, nízkou úrovní vzdělání, nízkou mírou ekonomické aktivity a poměrně zanedbaným stavem bytového fondu a veřejných prostranství. Z celkem 155 bytových domů v této zóně vlastní 57 domů město Brno,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

Na Magistrátu města Brna se na přípravě a realizaci projektů podílí několik odborů – přípravu a následnou realizaci projektů v oblasti regenerace bytového fondu zajišťuje Bytový odbor. Odbor územního plánování a rozvoje a Odbor investiční se zabývají projektem parku Hvězdička a záměry v oblasti revitalizace veřejných prostranství. Odbor sociální péče pak připravuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi neinvestiční, tzv. měkké projekty a zároveň se podílí na přípravě investičních projektů se sociálním zaměřením. Manažersky celý integrovaný plán zastřešuje Oddělení implementace evropských fondů.

Celkové výdaje integrovaného plánu jsou odhadnuty na 450 milionů Kč, z toho způsobilé (dotované) výdaje představují zhruba 331 milionů Kč. Vlastní dotace na integrovaný plán by měla dosáhnout cca 166 milionů Kč. Časově je Integrovaný plán rozvoje města Brna v problémové obytné zóně města rozvržen do 5 let, realizace projektů je plánována v letech 2010 až 2014.

V letech 2010–2011 byly provedeny opravy 16 bytových domů (výměny oken, zateplení domů, obnova fasád, opravy a doplnění zámečnických a klempířských prvků). Nosnými projekty regenerace bytového fondu v problémové obytné zóně je ale celková regenerace 11 vybraných obecních bytových domů. Kromě jejich celkové obnovy zde budou provedeny nástavby nebo vestavby nových bytů do půdního prostoru a město Brno získá dalších cca 65 nových bytů.

Z důvodu sledované udržitelnosti projektů po dobu pěti let po jejich ukončení budou v regenerovaných bytových domech zřízeny domovnické byty a bude výrazně zpřísněn dohled nad dodržováním pořádku.

Jako první z uvedených 11 bytových domů byl v listopadu 2011 zkolaudován bytový dům Spolková 3 s celkovým počtem 21 bytových jednotek, z toho 16 bylo zrekonstruovaných z původních bytů a 5  nových přibylo ve vestavbě. Jako druhý byl zkolaudován bytový dům Francouzská 44.

Bytový dům Francouzská 44
Bytový dům Francouzská 44 v katastrálním území Zábrdovice byl postaven kolem roku 1885, je součástí blokové zástavby a skládá se ze dvou dvorních křídel.

Ve dvoupodlažním domě se nacházely 4 bytové jednotky a přízemní prostor ve dvorním křídle byl užíván jako nebytový prostor. Původní 4 byty byly dispozičně upraveny. Nástavbou, půdní vestavbou a přístavbou ve dvoře vzniklo 8 nových bytových jednotek, celkem tedy bylo zkolaudováno 12 bytových jednotek.

Rozsah rekonstrukce: zesílení základů, odstranění zemní vlhkosti – podřezání zdiva, vybudování půdní vestavby a nástavby, nový krov a krytina, výměna oken a vstupních dveří, zateplení fasády, rozvody elektrické energie, kanalizace, vody a vytápění, obnova společných prostor domu, venkovní úpravy
Stavební povolení: 10. 12. 2010 (nabytí právní moci: 4. 1. 2011)
Termín realizace: 13. 5. 2011 – 14. 2. 2012
Termín kolaudace: 14. 2. 2012
Celková lhůta výstavby: 278 dní
Zhotovitel: PS Brno, s. r. o.
Náklady na stavbu: 14 561 259 Kč (smlouva o dílo)
Celkové náklady včetně přípravy a souvisejících nákladů: 16 504 868,8 Kč

PhDr. Soňa Haluzová
Tiskové středisko MMB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …