Brno: Začíná Křížovkářská liga pro seniory Jihomoravského kraje

25.08.2017 18:18

Senioři z jižní Moravy se mohou těšit na originální soutěž. V polovině září začne jedinečné klání určené lidem starším 60 let. Křížovkářská liga, jak se soutěž nazývá, nabízí účastníkům po dobu sedmi týdnů celkem sedm křížovek a mnoho cen. Hlavními partnery projektu jsou Jihomoravský kraj a město Brno.

Brno: Začíná Křížovkářská liga pro seniory Jihomoravského kraje
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Věřím, že křížovky přinesou  účastníkům příjemné zpestření, radost a pohodu všedního dne,“ říká náměstek primátora města Brna Matěj Hollan. „Soutěž  by mohla být pregnantní ukázkou toho, jak lze pamatovat na starší občany, nabídnout jim zábavu, rozptýlení a současně trénovat jejich paměť. Jak pravidelnou aktivitou a zapojením mozkové činnosti předcházet zdravotním problémům. Starší lidé jsou pro naše město i kraj důležití, všichni si uvědomujeme problém stárnutí populace, nutnost aktivního zapojení starších lidí do společenského dění a potřebu zvýšení jejich zájmu o dění kolem sebe,“ zdůrazňuje náměstek Matěj Hollan.

Křížovkářská liga nabídne v první fázi luštění klientům vybraných domovů pro seniory. Kromě Brna se zapojí například i domovy z Blanska, Sokolnic, Předklášteří či Zastávky. „Senioři luští rádi, zároveň tím pravidelně trénují paměť, což má velký význam pro duševní zdraví. Spojí tak příjemné s užitečným,“ míní náměstek hejtmana Jihomoravského kraje  Marek Šlapal. „Záměrem Křížovkářské ligy je především pobavit  a rozptýlit klienty domovů pro seniory. Je mezi nimi hodně lidí upoutaných na lůžko, se sníženou hybností. Soutěžní  luštění křížovek jim zajistí novou, pravidelnou činnost a zapojení do velkého společenství luštitelů. Účastí v Křížovkářské lize se starší a často osamělí lidé opět stanou součástí společenského dění a budou se mít na co těšit,“ dodal náměstek hejtmana Marek Šlapal. Je přesvědčen o tom, že mnoha luštitelům pomůže Křížovkářská liga zmírnit  jeden největších problémů starších lidí v současnosti: osamění.

V domovech pro seniory by křížovky měly být vítaným podnětem a novou volnočasovou aktivitou.  Jedinou podmínkou účasti v soutěži je věk a jednoduchá registrace. Hráči pak každý týden, vždy ve čtvrtek, dostanou novou křížovku. Tajenky následně zapíší do speciálního formuláře. Po vyplnění všech tajenek se začátkem listopadu formuláře slosují o ceny. Ve hře jsou dárkové balíčky s čajem, sušenkami, kávou nebo kosmetikou. Vyhraje každý, kdo odevzdá všechny správně vyplněné tajenky. Kromě základních cen, které dostanou křížovkáři v každém domově, se bude losovat i deset speciálních cen. V tomto případě budou v osudí jména křížovkářů ze všech domovů současně. Hlavní cena je dárkový koš v hodnotě nejméně 500 Kč,-.

Samotné křížovky nejsou složité. Jsou sestaveny tak, aby při luštění uspěl i křížovkář-začátečník. Tajenky jsou zaměřeny výhradně na Jihomoravských kraj, jeho památky, zajímavosti a osobnosti.  Křížovkářská liga seniorů  Jihomoravského kraje začíná ve vybraných domovech pro seniory 14. září a potrvá do 26. října. Losování výherců je na programu začátkem listopadu. V této fázi jde o pilotní projekt Křížovkářské ligy. Po jeho vyhodnocení není vyloučeno, že se tato originální a aktivizační seniorská soutěž rozšíří do dalších zařízení ústavní péče, klubů seniorů a dále i tak, aby se do ní mohli zapojit všichni milovníci křížovek a luštění starší 60 let z Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…