Brno chce vrátit nábytek do vily Tugendhat

19.06.2014 18:50

Město usiluje o navrácení originálních kusů nábytků do světoznámé vily Tugendhat, kterou Brno v r. 2012 zrestaurovalo a znovuotevřelo laické i odborné veřejnosti.

Brno chce vrátit nábytek do vily Tugendhat
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Jedná se o čtyři kusy nábytku – příborník, lavice, stolek a křeslo, které jsou v současnosti uloženy v depozitáři Moravské galerie v Brně. Cena těchto kusů je znaleckým posudkem a na základě odhadu aukční síně Dorotheum ve Vídni stanovena na částku 275 000,00 euro. Záměr na znovunavrácení originálního nábytku projednala rada města ve středu 11. června 2014.

Součástí materiálu je také příprava na podání žádosti o dotaci z programu Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví, který doporučilo Ministerstvo kultury ČR, v rámci něhož lze žádat na výkupy předmětů kulturní hodnoty mimořádného významu. Finanční příspěvek může být až do výše 50 %. Podporu přislíbilo také partnerské město Vídeň.

„Město Brno udělá maximum proto, abychom získali potřebný poloviční příspěvek na odkup čtyř kusů nábytku do vlastnictví města Brna. Cílem je nejenom vrátit originály do vily Tugendhat, ale zrestaurované je nabídnout jako další atraktivní bod prohlídky široké veřejnosti,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka, který zároveň poděkoval primátorovi města Vídeň Michaelu Häuplovi za podporu.

Finanční příspěvek přislíbilo i partnerské město Vídeň

M. Häupl v dopise primátorovi města Brna v březnu 2013 mj. napsal: „Město Vídeň vždy podporovalo spolupráci v regionu CENTROPE v kulturní oblasti. Vila Tugendhat jako jediná památka moderní architektury světového dědictví UNESCO v regionu CENTROPE má mimořádné postavení a význam. Proto jsme uvítali věrné restaurování vily, která byla Miesem van der Rohe od počátku navržena jako komplexní umělecké dílo, k němuž samozřejmě patří i nábytek. Nedostatek originálního nábytku představuje však nepochybně deficit, který je vnímán zvláště v zahraničí. Abychom zdůraznili přeshraniční zájem na znovuobnovení tohoto komplexního uměleckého díla vily Tugendhat včetně navrácení originálního nábytku, podpoří město Vídeň rádo tento nákup symbolickou částkou 20 000 euro. Doufám, že tím přispějeme k tomu, aby byl pro domácí i mezinárodní veřejnost zachován nezkreslený dojem z tohoto komplexního uměleckého díla.“

Více informací

Ve věci odkupu se v roce 2011 na statutární město Brno obrátila Daniela Hammer – Tugendhatová s nabídkou na odprodej originálních kusů nábytku z vily Tugendhat, navržených Miesem van der Rohe, a to 4 ks nábytku, restituovaného dne 3. 7. 2006. Nábytek, který byl prohlášený za kulturní památku. Dopisem ze dne 7. května 2014, adresovaným primátorovi statutárního města Brna, byla prof. dr. Danielou Hammer – Tugendhatovou potvrzena nabídka k odkoupení uvedeného nábytku. Prof. dr. Daniela Hammer – Tugendhatová zastupuje další dva dědice. Dědicové potvrzují, že akceptují za všechny čtyři kusy nábytku kupní cenu celkem ve výši 275 000,00 euro, pokud bude uzavřena koupě městem Brnem do konce roku 2014.

Jedná se o následující kusy nábytku:

• buffet (příborník) – dřevo bíle lakované, kouřové opaxitové sklo, chromovaná trubka;
• lavice – dřevo bíle lakované (původně před onyxovou stěnou);
• coffee table (stolek) – chromovaná pásová ocel, sklo;
• chaise longue (křeslo) – chromovaná trubka, samet, kůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.