Brno chystá další úpravy školských zařízení za přispění evropských dotací

06.04.2017 14:30

Město pokračuje v navyšování kapacit u školských zařízení, která zřizuje. Rada města Brna doporučila Zastupitelstvu města Brna schválit posouzení tří projektů a přípravu žádostí z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o stavební úpravy ve Waldorfské základní a mateřské škole, výstavbu nové budovy mateřské školy Sýpka a vestavbu na Základní škole Čejkovická.

Brno chystá další úpravy školských zařízení za přispění evropských dotací
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Naprostou většinu nákladů na rekonstrukci školských zařízení a výstavbu nové mateřské školy pokryjí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokračujeme tak v trendu zlepšování kvality školství a zvyšování úrovně výuky,“ uvádí první náměstek primátora Petr Hladík.

Venkovní atrium Waldorfské základní a mateřské školy bude využíváno jako prostor pro polytechnické vzdělávání. V současné době je ve špatném stavu. Stavební úpravy zahrnují zabudování výukových prvků zaměřených na přírodní, technické a řemeslné obory. Součástí úprav bude i zajištění bezbariérového přístupu. Plánované úpravy venkovního atria jsou vyčísleny na 17 milionů korun. Dotace by měla dosáhnout na 85 % nákladů, tedy 14,45 milionu korun. Město Brno by se podílelo 2,55 miliony korun.

Budova mateřské školy Sýpka 26a je součástí základní školy na ulici Merhautova. V současné době je v havarijním stavu a plánuje se její demolice. Na pozemku původní mateřské školy vyroste nový objekt a díky tomu dojde k navýšení kapacity mateřské školy o 75 míst. V objektu se budou nacházet tři třídy s veškerým příslušenstvím, zázemím a bezbariérovým přístupem. Stavební úpravy se dotknou i zahrady, která bude určena k venkovnímu pobytu dětí. Předpokládané náklady jsou necelých 64 milionů korun, z čehož by dotace zaplatila necelých 57 milionů korun, tj. 90 %. Na financování by se podílelo město 5 % a městská část 5 %.

Základní škola Čejkovická se dlouhodobě potýká s nedostatkem učeben. Cílem projektu je vybudování a vybavení odborných bezbariérových učeben. V budově není dostavěné čtvrté nadzemní podlaží a případná vestavba by tak vyřešila vznik chybějících prostor. Předpokládaná dotace ve výši 24,3 milionu korun by pokryla 90 % nákladů z předpokládaných 27 milionů. Zbytek by doplatilo město Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…