Brno oslaví výročí vzniku Československé republiky projektem Re:publika 1918–2018

20.08.2017 9:27

Připomenout sté výročí existence vzniku Československé republiky a také devadesátiletou historii brněnského výstaviště má plánovaný projekt Re:publika 1918–2018. BRNO.LIDÉ.STOLETÍ. Tyto oslavy se uskuteční od 1. do 17. června příštího roku právě v areálu výstaviště a okolí.

Brno oslaví výročí vzniku Československé republiky projektem Re:publika 1918–2018
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Projekt Re:publika 1918–2018 bude interaktivní společenskou událostí, která bude reflektovat historii, uměleckou tvorbu, vědu, vzdělání, zábavu, ale neopomene ani duchovní rovinu a hodnoty, které přetrvávají.

Tato událost volně naváže na Výstavu soudobé kultury, která se na výstavišti konala v roce 1928 jako připomínka desetiletého výročí vzniku Československé republiky.

„Zorganizovat příští rok tuto událost v Brně se nabízí nejen kvůli spojitosti s výstavou, díky které před devadesáti lety vznikl samotný areál výstaviště, ale také kvůli jeho poloze. Kde jinde by se taková akce měla konat, než na půli cesty mezi Prahou a Bratislavou,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Chceme Brno představit jako sebevědomé, odvážné, svobodomyslné a hrdé město, kde vznikala nadčasová a unikátní díla, kde působily inovativní osobnosti a kde se nebojí diskutovat o zásadních společensko-kulturních tématech,“ vysvětlil kreativní ředitel projektu Pavel Anděl.

Projekt má za cíl oslovit nejen obyvatele Brna, ale i lidi z regionu, celé republiky a sousedních zemí. Ti se tak stanou spolutvůrci programu, který bude postaven na třech základních pilířích.

Vlastní program budou představovat dvě výstavy. 100 let Re:publika (1918–2018) bude navazovat na výstavu z roku 1928 a připomene vše klíčové, co se v naší republice a na Slovensku za posledních sto let událo. Výstava Avant garde naopak návštěvníky provede současnou architekturou, designem a řemeslem. Chybět nebude ani interaktivní část, kde si budou moci zájemci tato řemesla vyzkoušet. Program nabídne také Re:lax zónu, kde bude možné nahlédnout do vývoje sportů.

Dalším programovým pilířem budou přidružené akce brněnských organizací. Na výstavišti se tak představí například Tanec Brno s tanečním festivalem nebo Meeting Brno, který připraví platformu pro diskusní fóra a příběhy jednotlivých pavilonů. Fenomén mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a průmyslovou historii obou zemí pak připomene výstava Made in Czecho-Slovakia.

V neposlední řadě se bude Brno prezentovat jako hostitel. Cílem této části programu je, aby akcí ožilo celé Brno a událostí žili nejen jeho obyvatelé. Skrze vlastní rodinné archivy si mohou lidé připomenout reálnou historii. Díky zapojení veřejnosti vznikne několik workshopů, veřejných happeningů a zážitkových aktivit. Do prostoru města budou umístěny verše a myšlenky literátů, vznikne fotografický dokument nebo třeba kinematograf kombinující film s živou produkcí kapely a další.

V jednání je také spolupráce s předními českými osobnostmi, které celou akci zaštítí. Jedná se například o režiséra Miloše Formana, plastického chirurga Bohdana Pomahače, architekta Adama Gebriana a další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…