Brno-střed: Kašna Parnas projde po téměř deseti letech důkladnou obnovou

31.08.2015 17:06

Kašna Parnas na Zelném trhu projde po téměř deseti letech důkladnou obnovou, takzvanou rekonzervací. Stavba se předává dnes, práce začnou od zítřka.

Brno-střed: Kašna Parnas projde po téměř deseti letech důkladnou obnovou
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Obnovou projde hlavní kamenný korpus v podobě skaliska, sochařská výzdoba, kterou tvoří pětice figur s atributy a žezly, vnější plochy nádrže, schodišťové stupně, sokly s chrliči a také patníky kolem kašny – ty budou nově zakotveny, dojde k předláždění jejich okolí a k povrchové úpravě řetězů,“ popsala plánované práce Mgr. Jasna Flamiková, místostarostka městské části Brno-střed. U kamenných prvků se bude jednat zejména o očištění povrchů od nečistot, mikroflóry a případných nápisů, dále o revizi tmelů a o lokální zpevnění kamene včetně opravy spárování. Obnova kovových prvků znamená očištění povrchu kartáčováním a obnovu povrchové úpravy grafitovou černí.

Celkové náklady za zakázku „Obnova kulturní památky – rekonzervace kašny Parnas na Zelném trhu“ činí 583.000,- Kč bez DPH, akce je zčásti financována z účelového finančního příspěvku ve výši 270.000,- Kč od statutárního města Brna. Práce by měly dodavatelské firmě S:LUKAS s.r.o. trvat přibližně 2 měsíce.

Barokní kašna Parnas je nemovitou kulturní památkou. Její nádrž má půdorys šesticípé hvězdy, samotná kašna symbolizuje jeskyni a je bohatě zdobena mnoha alegorickými postavami či bájnými zvířaty. Postavena byla v letech 1690–1695 podle návrhu vídeňského architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Stavbu řídil jeho krajan Adam Tobiáš Kracker. Na sochařské výzdobě se podílel i brněnský sochař Antonín Riga.

Městská část Brno-střed má kromě Zelného trhu ve správě kašny a fontány v parcích na Komenského náměstí, na Moravském náměstí, na Kolišti (za Janáčkovým divadlem), na ulici Rooseveltova, na Obilním trhu a na nám. 28. října (Památník holocaustu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…