Brno-střed: Kašna Parnas projde po téměř deseti letech důkladnou obnovou

31.08.2015 17:06

Kašna Parnas na Zelném trhu projde po téměř deseti letech důkladnou obnovou, takzvanou rekonzervací. Stavba se předává dnes, práce začnou od zítřka.

Brno-střed: Kašna Parnas projde po téměř deseti letech důkladnou obnovou
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Obnovou projde hlavní kamenný korpus v podobě skaliska, sochařská výzdoba, kterou tvoří pětice figur s atributy a žezly, vnější plochy nádrže, schodišťové stupně, sokly s chrliči a také patníky kolem kašny – ty budou nově zakotveny, dojde k předláždění jejich okolí a k povrchové úpravě řetězů,“ popsala plánované práce Mgr. Jasna Flamiková, místostarostka městské části Brno-střed. U kamenných prvků se bude jednat zejména o očištění povrchů od nečistot, mikroflóry a případných nápisů, dále o revizi tmelů a o lokální zpevnění kamene včetně opravy spárování. Obnova kovových prvků znamená očištění povrchu kartáčováním a obnovu povrchové úpravy grafitovou černí.

Celkové náklady za zakázku „Obnova kulturní památky – rekonzervace kašny Parnas na Zelném trhu“ činí 583.000,- Kč bez DPH, akce je zčásti financována z účelového finančního příspěvku ve výši 270.000,- Kč od statutárního města Brna. Práce by měly dodavatelské firmě S:LUKAS s.r.o. trvat přibližně 2 měsíce.

Barokní kašna Parnas je nemovitou kulturní památkou. Její nádrž má půdorys šesticípé hvězdy, samotná kašna symbolizuje jeskyni a je bohatě zdobena mnoha alegorickými postavami či bájnými zvířaty. Postavena byla v letech 1690–1695 podle návrhu vídeňského architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Stavbu řídil jeho krajan Adam Tobiáš Kracker. Na sochařské výzdobě se podílel i brněnský sochař Antonín Riga.

Městská část Brno-střed má kromě Zelného trhu ve správě kašny a fontány v parcích na Komenského náměstí, na Moravském náměstí, na Kolišti (za Janáčkovým divadlem), na ulici Rooseveltova, na Obilním trhu a na nám. 28. října (Památník holocaustu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…