Čáslav má místo v mateřské škole pro všechny přihlášené děti

13.06.2016 14:46

Zajištění dostatečného počtu míst v mateřských školách trápí v současné době mnoho měst naší republiky. Stejně tak se tímto problémem zabývá i vedení města Čáslavi, kde již po několik předchozích let docházelo k postupnému navyšování kapacity tohoto předškolního zařízení. V současné době tak mohla ředitelka zdejší mateřinky, paní Bc. Renata Mišutková, s radostí konstatovat, že všechny čáslavské děti, které jejich rodiče pro příští rok do mateřské školy přihlásily, mohou v září nastoupit.

Čáslav má místo v mateřské škole pro všechny přihlášené děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Strnad

"Vedení města si samozřejmě uvědomuje, že rodiče malých dětí potřebují mít jistotu, že budou jejich potomci moci navštěvovat mateřskou školu a zvláště pak mladé matky budou mít možnost se po mateřské dovolené vrátit do svého zaměstnání. Vzhledem k vývoji porodnosti, kdy v posledních letech počet narozených dětí stále stoupá, města řeší problematiku navyšování počtu míst v mateřských školách tak, aby bylo možné uspokojit co největší procento zájemců. Ne vždy se to ale může podařit," řekl starosta Čáslavi, inženýr Jaromír Strnad, který dále zdůraznil, že ačkoliv v minulých letech nebylo ani v Čáslavi možné zajistit dostatek míst pro všechny děti, pro příští školní rok mohly být přijaty všechny jejichž rodiče o toto požádali.  

"V Čáslavi je v současné době pět jednotlivých středisek mateřské školy, do kterých dochází celkem tři sta osmdesát tři dětí, o něž pečuje 56 zaměstnanců, z toho 33 učitelek," informovala ředitelka této městské příspěvkové organizace, Bc. Renata Mišutková. Ještě před několika lety však byla kapacita čáslavské mateřinky o poznání menší. S ohledem na zvyšující se počet dětí ale vedení města rozhodlo nejprve o navýšení kapacity jednoho ze středisek formou vytvoření "odloučeného pracoviště", tedy další třídy, která svoje místo našla ve zrekonstruovaných prostorách jedné z místních základních škol. Ani to však stále ještě nestačilo, proto došlo k vybudování dokonce dalšího samostatného střediska (se dvěma třídami) a také prostory ve stávajících školkách jsou využívány co nejefektivněji. V nedávné době vznikly dokonce dvě třídy pro děti od dvou do tří let, kam může docházet celkem 24 dětí.

"Na rozvoji mateřské školy se samozřejmě významnou měrou podílí přímo město, které poskytuje finanční prostředky nejen na provoz, ale také na potřebné rekonstrukce a nákup nového moderního vybavení, herních prvků do interiéru i zahrad i zajištění odpovídajícího stavu budov," zdůraznila dále ředitelka mateřské školy.

"Jsme bezesporu velmi rádi, že se pro příští školní rok podařilo umístit do mateřské školy všechny děti čáslavských rodičů, kteří mají o tuto službu zájem. Chápeme to jako jeden z velmi důležitých bodů pro spokojený a klidný život ve městě," řekl v této souvislosti starosta města a senátor PČR, inženýr Jaromír Strnad, který věří, že se takto příznivá situace bude opakovat i v následujících letech. "Uvedená skutečnost, tedy dostatek míst v mateřských školách, nás těší o to více, že je Čáslav mezi čtyřicítkou měst naší republiky, které se co do počtu obyvatel vyvíjejí nejrychleji," konstatoval na závěr s uspokojením inženýr Strnad.            

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…