Ceny odpadu pro rok 2017 se v Říčanech znovu výrazně sníží

06.12.2016 6:33

Na polovinu se po dvou letech od voleb snižují ceny za svoz komunálního odpadu v Říčanech. Za nejběžnější popelnici o objemu 80 litrů lidé zaplatí tisíc korun na rok. V roce 2015 to byly dva tisíce. Město tak pokračuje v postupném snižování cen za odpad pro obyvatele.

Ceny odpadu pro rok 2017 se v Říčanech znovu výrazně sníží
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Snížení cen odpadu je součástí závazných pravidel pro sestavování rozpočtu na rok 2017. V hlasování v říjnu ale pravidla neprošla. Z jednání se omluvili z pracovních důvodů někteří zastupitelé Klidného města a bylo potřeba, aby pravidla pro sestavení rozpočtu podpořili i opoziční zastupitelé z ODS, ANO a Pro Říčany. Ti nakonec z mnoha důvodů materiál nepodpořili. Pro schválení scházel jeden hlas.

O měsíc později v listopadu zastupitelé Klidného města a David Frydrych z Unie pro sport a zdraví materiál schválili a městská rada potvrdila, že cena odpadu bude znovu výrazně snížena.

„Slíbili jsme, že lidem s trvalým pobytem alespoň nějak vrátíme vysoké daňové zatížení, které před osmi lety zavedla bývalá starostka spolu s ODS. Připomínám to, protože si lidé myslí, že daň z nemovitosti zvyšovalo Klidné město. Tak to není, už tehdy jsem proti tomu vystupoval,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Říčany právě organizují první elektronickou aukci na výběr firmy, která zabezpečí odpadové hospodářství města. V poměrně svázaném trhu je to složitý úkol.  Okolní obce se o podobnou aukci pokusily, ale nevyšlo to.

„Cena, kterou teď platíme dodavatelské firmě je vysoká - 16 milionů korun ročně. Myslím si osobně, že můžeme dosáhnout ceny třeba i o dva až tři miliony nižší,“ popisuje starosta a doplňuje: „Aukce, kdy se firmy předhánějí v cenové nabídce, je skvělý nástroj. Kvalitu máme předepsanou, sankce nastavené…Tak uvidíme.“

Aukce by měla proběhnout v prosinci, přičemž vysoutěžená cena rozhodne o dalším snížení nákladů pro domácnosti v letech 2018 a 2019. V cenách za svoz odpadu neexistuje shoda napříč politickým spektrem. Některé názory říkají, že nulová cena za odpad by vedla ke snížení motivace pro třídění a recyklaci odpadu, která je ale z hlediska ochrany přírody zásadní.

„Nulová cena za odpad možná není úplně ideální, výrazným snížením cen jsme dosáhli toho, že v Říčanech jsou náklady pro domácnost nesrovnatelně nižší než v drtivé většině měst České republiky. Nulová cena by mohla znamenat, že všechen odpad skončí na skládkách. Právě diskutujeme, jestli nenajdeme ještě nějakou jinou službu, kterou bychom poskytli místním velmi výhodně.  Kupříkladu školní autobusy zadarmo,“ říká radní David Michalička (Klidné město). Každopádně nyní je zřejmé, jak budou vypadat ceny za svoz odpadu pro příští rok. Známky budou k zakoupení na pokladnách a podatelnách města a také v Infocentru na náměstí nebo v rondelu. Slevu 50% dostanou obyvatelé s trvalým pobytem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…